Van Raak bezorgd over intolerantie jegens joden en homo’s

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil een reactie van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie op het toenemend aantal berichten over belediging en bedreiging van religieuze en seksuele minderheden. “Ik krijg steeds meer signalen dat joden en homo’s met hatelijkheden worden geconfronteerd,” aldus Van Raak. “Dit soort primitieve intolerantie kan niet hard genoeg worden aangepakt, ongeacht de motieven of achtergronden van de daders.”

Van Raak wil weten of inderdaad sprake is van toenemende bedreigingen en beledigingen van minderheden. “Recent zagen we in een uitzending van de Joodse Omroep hoe mensen met een keppeltje op straat worden bejegend, en Het Parool meldde dat joodse kinderen worden belaagd tijdens een avondvierdaagse. Misselijkmakend en volstrekt onacceptabel. Ik wil van de ministers horen of zij dit als incidenten zien, of dat zij erkennen dat we hier met een onaanvaardbare trend te maken hebben. En wat zij daar dan tegen gaan doen.”

Niet alleen anti-joodse uitingen baren Van Raak zorgen. Ook wijst hij op berichten over een homostel dat is weggepest uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, en over een lesbisch stel dat werd verjaagd uit de Utrechtse buurt Zuilen. Bovendien geven steeds meer homoseksuelen in de grote steden aan dat zij zich minder vrij voelen, en bijvoorbeeld niet meer hand in hand over straat durven. Van Raak wil weten of het aantal door de politie geregistreerde incidenten de afgelopen jaren is toegenomen. Zo ja, dan moet er volgens hem onderzocht worden in welke mate tolerantie jegens andersdenkenden afneemt en wat hier de oorzaken van zijn.

De SP-woordvoerder veiligheid vraagt zich ook af of de politiekorpsen waar dergelijke incidenten zijn gemeld extra alert zijn op de aanpak van dit probleem, en of er voldoende capaciteit is bij de politie om de problemen aan te pakken. “De bescherming van slachtoffers en keiharde aanpak van daders verdienen hoge prioriteit,” zegt Van Raak. “Wie intolerantie laat passeren, verklaart minderheden vogelvrij.”

Betrokken SP'ers