nieuws

Toch norm voor bezuiniging op dure ambtenaren

De regering gaat alsnog het voorstel van Emile Roemer uitvoeren om flink te bezuinigen op de inhuur van dure externe medewerkers bij ministeries. Staatssecretaris Bijleveld liet eerder weten dat zoveel bezuinigen op de ministeries niet mogelijk was, maar werd door de Tweede Kamer teruggefloten. Roemer wil dat ministeries niet meer dan 10 procent van de personeelsuitgaven uitgeven aan inhuur van interim-managers en andere extern personeel. Dat levert een bezuiniging op van ongeveer 400 miljoen euro.

Op Verantwoordingsdag kreeg Roemer voor zijn voorstel steun van alle partijen in de Tweede Kamer. De regering wilde de motie aanvankelijk door het volgende kabinet laten uitvoeren, maar is daar op teruggekomen. Roemer: "Wat voor regering er komt, dat weten we niet. Welke bezuinigingen er komen, dat weten we ook nog niet. Maar deze bezuiniging kunnen we gerust inboeken, omdat alle partijen achter mijn voorstel staan. De inhuur van dure externe medewerkers is in tien jaar tijd met 80 procent gestegen. Er is cultuur ontstaan van inhuur, van mensen die soms wel 3.500 euro per dag krijgen. Dat is echt te gek. Het is belangrijk dat de overheid laat zien dat ze kan snijden in het eigen vlees."

De Roemer-norm van maximaal tien procent voor de inhuur van externen kan ook worden ingevoerd voor gemeenten en provincies. Dat levert een bezuiniging op van ruim 1 miljard euro.