'Schikken bij vastgoedfraude is stimulans om door te frauderen'

Fraudeurs mogen hun straf niet ontlopen door een schikking te bereiken met het Openbaar Ministerie. Dat eist SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vanavond in het spoeddebat dat de Tweede Kamer op haar verzoek houdt met minister Hirsch Ballin over de schikkingen in de vastgoedfraudezaak Klimop. Gesthuizen: “Het is onaanvaardbaar dat mensen met veel geld hun straf kunnen ontlopen door te schikken. Wie door rood fietst hangt maar wie voor miljoenen fraudeert kan zijn straf afkopen. Dat is niet uit te leggen.”

Vandaag is de vastgoedfraudezaak Klimop van start gegaan voor de rechtbank in Haarlem. Niet alle verdachten hoeven daar te verschijnen. Zeker dertien verdachten hebben schikkingen bereikt met Justitie. Weliswaar worden miljoenenwinsten terugbetaald, maar in ruil daarvoor worden deze verdachten niet strafrechtelijk vervolgd. Gesthuizen: “Daders betalen de winst van hun misdaden terug, maar worden niet gestraft. Dat is een uitnodiging aan andere fraudeurs om vooral door te gaan. Je moet immers in het slechtste geval de opbrengst van je fraude terugbetalen.”

Deze schikkings-overeenkomsten zijn goedgekeurd door justitieminister Hirsch Ballin. Gesthuizen: “Ik begrijp niet dat de minister hiermee akkoord is gegaan. In die schikkingen zijn taakstraffen van maximaal 120 uur mogelijk. Dat staat in geen enkele verhouding tot de ernst van deze fraude. Zeker in dit soort grootschalige fraudezaken moet er gewoon door een strafrechter beoordeeld worden wat voor straffen opgelegd moeten worden.”

Gesthuizen eist dat Hirsch Ballin verantwoording aflegt over de vervolgingen die inmiddels door schikkingen zijn afgekocht: “Hirsch Ballin moet dit terugdraaien, zodat fraudeurs alsnog vervolgd kunnen worden. Daarnaast wil ik dat de minister uitspreekt dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Grootschalige fraude mag niet worden geschikt. Niet alleen kruimeldieven, maar ook witteboordencriminelen moeten worden aangepakt.”

Betrokken SP'ers