nieuws

Roemer: 'Keuze voor PaarsPlus is keuze voor rechts'

“De PvdA is blijkbaar nog niet zover dat zij hun verkiezingsprogramma ook daadwerkelijk wil uitvoeren.” Dat zei SP-leider Emile Roemer vandaag op de partijraad van de SP in Amersfoort. Roemer verwondert zich over de keuze van GroenLinks en PvdA voor PaarsPlus. “Het lijkt erop dat binnen twee weken is gebeurd waar ik voor de verkiezingen al voor heb gewaarschuwd. Met een stem op de PvdA krijg je de WD er gratis bij.”

Emile Roemer

Cohen noemde deze week een coalitie met de SP 'niet aan de orde.' Volgens Roemer durft de PvdA niet te kiezen en schurkt de partij van Cohen te makkelijk aan tegen de VVD. “Tijdens de campagne heeft de PvdA te vuur en te zwaard de VVD voor het oog van de camera willen bestrijden. Er zouden bijna onoverbrugbare verschillen zijn. Hoe onoverbrugbaar is dat, en wat voor toneelstuk is er opgevoerd, wanneer je binnen 48 uur een samenwerking voorstelt met diezelfde VVD.” Volgens Roemer kunnen Pvda en GroenLinks nog altijd een andere keuze maken: “Ik zie nog steeds mogelijkheden voor een centrum-linkse coalitie met PvdA, CDA, SP en GroenLinks.”

Volgens Roemer zegt de keuze van GroenLinks en PvdA voor PaarsPlus veel over de status van Links in Nederland: “Wij zij de enige linkse, sociale partij van Nederland. Ze hebben ons in de wijken, de fabrieken, in de zorg, het onderwijs en op de bus de komende tijd heel hard nodig. Als GroenLinks en PvdA kiezen voor Paars dan heeft de linkse kiezer duidelijkheid. Dan is de SP de enige overgebleven linkse partij en worden wij bij de volgende verkiezingen de grootste partij van het land.”

In zijn toespraak stond de SP-kopman stil bij de verkiezingen van 9 juni en de campagne die daarvoor gevoerd is. “We zaten in een dip. Peilingen liepen terug tot zelfs 8 zetels. Maar de SP toonde veerkracht. In de laatste drie weken kwam het enthousiasme en het vuur terug. We kwamen toch nog uit op 15 zetels; wederom is de SP een grote partij en altijd nog fors groter dan GroenLinks en D66.”