nieuws

‘Ook topsalaris van directeur Rode Kruis aanpakken’

De SP wil dat er een einde wordt gemaakt aan het topsalaris van de directeur van het Rode Kruis. Uit het jaarverslag van de organisatie blijkt dat directeur Breederveld vorig jaar door allerlei toeslagen ruim 200.000 euro verdiende.

Het basissalaris van de directeur zat met €141.828 al ver boven de zogenoemde DG-norm van € 121.000 die geldt voor organisaties die subsidie ontvangen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Door allerlei onkostenvergoedingen en vergoedingen voor sociale lasten en pensioenpremies steeg dat salaris zelfs tot ver boven de Balkenendenorm van € 181.000. SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang vindt het onbegrijpelijk dat dit mogelijk is en eist dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) ingrijpt.

Irrgang: “Sluipweggetjes om het salaris boven de DG-norm te verhogen moeten niet worden toegelaten, of dat nou via onkostenvergoedingen is, via het aanstellen van meerdere directeuren, of door het fictief ophogen van het aantal gewerkte uren is. De afspraak voor gesubsidieerde hulporganisaties is maximaal het salaris van een directeur-generaal en dat moet zo blijven. Als directeur van een ideële instelling zou je ook niet meer moeten willen.”

Het Tweede Kamerlid wil verder van minister Verhagen weten of zijn ministerie heeft zitten slapen bij het laten passeren van het Rode Kruis naar de volgende subsidieronde van het zogenaamde Mede Financieringsstelsel (MFS) voor hulporganisaties. Irrgang: ”Bij die nieuwe subsidieronde is heel duidelijk gesteld dat het salaris van de directeur-generaal de norm is om in aanmerking te komen voor subsidie. Hoe kan het dan dat het Rode Kruis hier door heen is gekomen?”

De SP pleitte al eerder voor de aanpak van megasalarissen bij ontwikkelingsorganisaties. Minister Verhagen heeft naar aanleiding van de kritiek van het SP-Kamerlid die bijdrage aan SNV gekort met het bedrag waarmee het salaris van de SNV directeur boven de DG-norm uitstijgt.