nieuws

Kraakverbod is nutteloze symboolpolitiek

De rechtse meerderheid heeft dinsdag in de Eerste Kamer het kraken officieel verboden gemaakt. De Senaat stemde in met een initiatief-wet van CDA, VVD en ChristenUnie die vanaf 1 oktober van kraken een criminele activiteit maakt. De SP stemde tegen het voorstel, mede omdat de indieners op geen enkele manier duidelijk konden maken hoe een verbod op kraken een bijdrage kon leveren aan het bestrijden van de leegstand van kantoren en huizen. SP-senator Anja Meulenbelt: “Er is geen enkel bewijs geleverd en het is zelfs niet aannemelijk gemaakt dat met deze wet de leegstand zal verminderen, Wat dan overblijft is misplaatste stoerheid en daar zou de Eerste Kamer eigenlijk een broertje dood aan moeten hebben.”

Meulenbelt: “Uit het recente rapport over Kraken in Amsterdam van de Vrije Universiteit blijkt dat de kraakbeweging vergaand is ‘gepacificeerd’, dat wil zeggen, zich houdt aan zelfopgestelde regels, rekening houden met de buurt, en over het algemeen, als het tot ontruiming komt, geweldloos vertrekken. Waar het een enkele keer nog gaat om excessen hebben de gemeentes, justitie en politie, voldoende wetgeving achter de hand om te kunnen optreden. Vernieling is al strafbaar. Overlast ook. Waar een eigenaar van een gekraakt pand kan aantonen de woning te kunnen verhuren of verbouwen is een kort geding voldoende om de krakers er uit te krijgen.”

De SP kreeg in haar kritiek op het voorstel van verschillende kanten steun. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ziet weinig heil in het voorstel en ook de Raad van Kerken liet weten dat op deze manier het paard achter de wagen wordt gespannen. Meulenbelt: “Het is triest te zien dat CDA, VVD en ChristenUnie niet voor argumenten vatbaar waren. Je mag van een Kamer van Heroverweging verwachten dat er gekeken wordt naar de haalbaarheid van plannen. Dat is nu niet gebeurd. We hebben nu een wet die geen problemen oplost, maar slechts eigendom beschermt. Een gemiste kans.”

Betrokken SP'ers