nieuws

De Jong wil daadkracht tegen toenemende armoede in Europa

SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft deze week bijna vijftig voorstellen ingediend om een sociale uitweg uit de crisis te vinden. Dat dit hard nodig is blijkt volgens De Jong onder meer uit twee onderzoeken die deze week werden gepubliceerd. Uit de Eurobarometer blijkt dat in heel Europa de crisis de verschillen tussen arm en rijk vergroot, 9 op de 10 Nederlanders ziet de armoede toenemen of gelijk blijven en een kwart van de Nederlanders geeft aan de eindjes moeilijk aan elkaar te kunnen knopen. Uit een ander onderzoek blijkt dat in Nederland het aantal miljonairs afgelopen jaar met 15% steeg. De SP voorstellen zijn op 3 hoofddoelen gericht: de oorzaken van de crisis aanpakken, armoede voorkomen en bestrijden en beter op de overheidsfinanciën letten.

Oorzaken aanpakken Belangrijkste is voor de SP de herinrichting van de financiële instellingen en grote bedrijven door o.a. werknemers meer te zeggen te geven. Ook stelt De Jong voor om sociale dumping en concurrentie op loon tussen landen te voorkomen. Daarnaast wil de SP´er dat de Europese Commissie onderzoekt wanneer instellingen en bedrijven ´too big to fail´ worden. Als deze bedrijven failliet gaan moeten ze op kosten van de belastingbetaler worden gered: omvallen van deze instellingen en bedrijven zou immers onaanvaardbare maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Dit onderzoek moet uitwijzen of strengere anti-kartelregels nodig zijn.

Armoede De Jong pleit ervoor dat de uitkomsten van de onderzoeken hoog op de politieke agenda in Europa komen te staan. De Jong: "Het huidige antwoord van de Europese Raad op de crisis is de rijken ongemoeid te laten en door eenzijdige nadruk op bezuinigingen de gewone mensen de rekening te laten betalen. Dat is wat nu in Griekenland gebeurt, waar 58% van de mensen aangeeft moeite te hebben om de dagelijkse rekeningen te betalen." De Jong wil met zijn voorstellen Europa vooruit brengen: "Ik mis nu een goed plan tegen belastingontduiking van multinationals. We moeten toe naar een Europees vastgesteld minimum voor de vennootschapsbelasting om zo een einde te maken aan de ´race to the bottom´ tussen de lidstaten op dit gebied. Dat is beter dan Europa kapot bezuinigen en sociale verworvenheden afbreken onder het mom van modernisering."

Europees Parlement aan zet Het Europees Parlement heeft volgens De Jong nu de kans om de bezuinigingsdrift van de Europese regeringsleiders te corrigeren via de crisiscommissie van het Europees Parlement. In deze commissie worden conclusies over de crisis getrokken en maatregelen voorgesteld om herhaling te voorkomen. De aanzet, verwoord in het rapport van mevrouw Beres, is volgens De Jong goed: "een van de belangrijkste conclusies in het rapport is terecht het ontbreken van een sociaal hart in Europese regels waardoor veel burgers Brussel als een plek voor de grote bedrijven ervaren." De SP is wel bezorgd over de voorstellen voor nieuwe EU fondsen en subsidies. De Jong: "Je kunt niet vanuit Brussel de lidstaten dwingen om flink te bezuinigen en zelf wel extra geld op de begroting zetten."