De Jong: "Europees Hof schermt lobbyisten af"

De SP is teleurgesteld over een uitspraak over transparantie die het Europese Hof van Justitie gisteren deed. De zaak Bavarian Lager gaat over bier, maar is uitgegroeid tot symbool voor meer toegang tot documenten. Het Hof stelt dat de Europese Commissie toegang tot documenten mag weigeren, omdat openbaarmaking van identiteit gevolgen zou hebben voor het privéleven van lobbyisten. "Het is jammer dat het Hof op deze manier een belangrijke kans tot het vergroten van transparantie mist", aldus Dennis de Jong, Europarlementariër voor de SP.

Lobbyisten worden volgens De Jong onnodig beschermd door deze uitspraak. "Zij handelen altijd uit naam van een organisatie en niet als privépersoon. Het is dan ook van belang om te weten of er met de directeur onderhandeld wordt of een junior medewerker om het gewicht van de lobby goed in te schatten. Deze informatie wordt nu achtergehouden".

De uitspraak van het Hof is opmerkelijk, omdat advocaat generaal Eleanor Sharpston, in een eerste opinie aan het Hof het tegenovergestelde standpunt ingenomen heeft. Haar advies is niet overgenomen door het Hof, waardoor het mogelijk blijft om belangrijke informatie uit documenten te houden.

"Er bestaat veel kritiek op de manier waarop de Europese Unie om de mening van experts en lobbyisten vraagt", volgens Dennis de Jong. "Dat de Commissie nu wordt toegestaan hun identiteit te beschermen, draagt natuurlijk niet bij aan het wegnemen van deze kritiek. Het is ronduit teleurstellend." De SP in het Europese Parlement is groot voorstander van het vergroten van transparantie en heeft hiervoor een actieplan opgesteld. Een democratischer Europa begint volgens de SP bij een transparanter Europa.