nieuws

Hoger collegegeld voor tweede studie verjaagt studenten

De verhoging van het collegegeld voor een tweede studie verjaagt studenten van de universiteit. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op bezorgde berichten van studenten. "Sommige universiteiten vragen meer dan tienduizend euro voor een tweede studie. Ambitieuze studenten worden bestraft in plaats van beloond." Van Dijk wil dat de verhogingen ongedaan worden gemaakt.

De SP was fel tegen het vrijgeven van het collegegeld voor een tweede studie. Niettemin heeft oud-minister Plasterk de maatregel doorgedrukt. Hogescholen en universiteiten kondigen nu forse verhogingen aan voor komend studiejaar. De universiteit Leiden vraagt 19.000 euro voor een studie biomedische wetenschappen. Veel studenten die bezig zijn met een tweede studie, overwegen te stoppen vanwege de kostenstijging.

Ook leraren die zich willen bijscholen zien af van een nieuwe studie. Dit gaat lijnrecht in tegen de ambitie om docenten beter op te leiden met een lerarenbeurs. Vanwege de tekorten in zorg en onderwijs, is afgesproken dat voor een tweede studie in deze sectoren het gewone collegegeld van 1672 euro wordt gerekend. Maar dat geldt niet voor mensen die al een diploma hebben in één van die sectoren. Daardoor zijn leraren die een nieuwe bevoegdheid willen halen alsnog de pineut. Ook mensen met een zorgdiploma moeten extra betalen als zij in het onderwijs aan de slag willen. "Zonder maatregelen wordt het hoger onderwijs steeds minder toegankelijk, dat is de kern van het verhaal", concludeert Van Dijk.

Betrokken SP'ers