nieuws

‘Geen Duitse huurlingen in Somalië'

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken moet bij zijn Duitse collega aandringen op het aanpakken van Duitse huurlingen in Somalië. Dat stelt SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang, volgens hem leidt deze Westerse bemoeienis alleen maar een verdere verergering van de burgeroorlog in Somalië. Hij heeft Verhagen schriftelijk om opheldering gevraagd.

Somalië kent sinds 1991 geen functionerende regering meer. Sindsdien vecht een groot aantal partijen tegen elkaar. De zogenaamde ‘overgangsregering’, die wordt gesteund door het Westen en een zwakke vredesmacht van de Afrikaanse Unie, heeft vrijwel geen macht. Onlangs werd bekend dat meer dan honderd Duitse huurlingen van het Duitse bedrijf Asgaard German Security Group zich binnenkort in het conflict in Somalië gaan mengen. Het bedrijf heeft een contract met een looptijd van vijf jaar gesloten met de Somalische krijgsheer Galadid Abdinur Ahmad Darman. Het SP-Kamerlid vindt deze inmenging ongewenst en vreest een verdere verslechtering van de humanitaire situatie.

Irrgang: “De VN-Voedselorganisatie schat dat door de jarenlange burgeroorlog zeker de helft van de Somalische bevolking afhankelijk is van voedselhulp. Meer dan 1,4 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en sinds 2007 zijn zeker 18.000 Somaliërs door geweld omgekomen. Inmenging van Duitse huurlingen is geen oplossing en zal de burgeroorlog alleen maar verder aanwakkeren. Ik heb minister Verhagen daarom verzocht er bij zijn Duitse collega op aan te dringen dit soort bedrijven met hun huurlingen aan te pakken. Het is toch vreemd dat de Duitse regering officieel de ‘overgangsregering’ steunt maar tegelijkertijd toestaat dat Duitse huurlingen vechten voor een partij die strijdt tegen diezelfde overgangsregering.”