Emile Roemer: 'En nu de kiezer aan het woord'

SP-voorman Emile Roemer wil een regering die de komende vier jaar afrekent met armoede in Nederland, vooral onder kinderen. En in plaats van de publieke sector verder uit te verkopen, moet een nieuwe regering zich weer verantwoordelijk weten voor goede zorg voor iedereen en eerlijker delen. En "er mag door de komende regering niet gemorreld worden aan de sociale zekerheid midden in crisistijd", zei Roemer. Hij daagde nogmaals PvdA-leider Cohen uit om niet voor de VVD maar de SP te kiezen: "Dan kan een links blok het hart van een nieuw kabinet worden en rechts uit het Torentje houden." Dat zei hij bij het afsluitende debat bij de NOS.

PVV-leider Wilders kreeg van Roemer te horen dat hij "het geld van Henk en Ingrid doorsluist naar de villa van Frederik-Jan van Hier tot Gunder." Dat de PVV een aantal voorstellen van de SP kopieert, vindt Roemer prima: "Hoe meer hoe beter". Maar het grote verschil met de PVV noemde de SP-lijsttrekker "het eeuwige gekat van de PVV op mensen met een ander geloof dan Geert Wilders."

Na afloop van het debat zei Roemer blij te zijn dat nu de kiezers het woord krijgen. De SP heeft onder Roemers leiding het zelfvertrouwen herwonnen. De SP scoort inmiddels weer 14 tot 15 zetels en verdere doorgroei lijkt aannemelijk. Kiezers vinden de weg terug naar de SP en volgens onderzoek weet Emile Roemer ook niet-stemmers dit keer naar het stemlokaal te halen. Volgens Roemer heeft hij een prima aanbod aan mensen die nog twijfelen of ze gaan stemmen "'Een stem op ons telt vier keer: je maakt de SP sterk, trekt de PvdA naar links, stuurt Balkenende uit het Torentje en voorkomt dat Rutte erin trekt. Prachtig toch zo'n aanbod!"