nieuws

Debatinbreng SP over Bidbook WK 2018

Op verzoek van de SP vond een debat plaats over 'het bidbook' van Nederland en België aan de FIFA om het WK 2018/ 2022 te bemachtigen. Er zijn toezeggingen gedaan die volgens de SP niet passen. Hieronder de inbreng van SP-Kamerlid Renske Leijten.

De SP fractie heeft kennis genomen van de brief van 21 juni 2010 en vraagt zich toch echt af waarom de regering pas naar aanleiding van de rel rond de Bavariajurkjes de Kamer uitgebreid informeert over de situatie rond handhaving van commerciële rechten tijdens het WK en andere sportevenementen. De leden van de SP-fractie zien dat er tijdens grote evenementen zoals de Tourstart en de Giro ook lokale verordeningen zijn aangepast. Zij willen een overzicht van alle aanpassingen op lokaal niveau in verordeningen die zijn ingegeven door de sportevenementen. Zij ziet dit overzicht graag tegemoet.

Erkent de regering dat bijvoorbeeld Rotterdam de uiting van reclame op papier heeft verboden in de week vooraf aan de Tourstart. Hoe verhoudt deze verordening zich met bij voorbeeld de vrijheid van meningsuiting? Was het voor politieke partijen of organisaties ook onmogelijk om via informatie op papier mensen te informeren? Zo ja, vindt de regering dit proportioneel?

Tijdens de eerste Giro-etappe is een aanhouding verricht van mensen die protesteerden tegen hun Italiaanse president. Waarom is dit gebeurt? Is het niet zo dat Nederland vrijheid van meningsuiting kent en dat juist politieke vrijheid overeind moet blijven tijdens sportevenementen? Kan de regering uitleggen wat hier is gebeurt?

Is het juist in Rotterdam er een waterconflict is geweest tussen de gemeente en een sponsor? Waarbij de sponsor niet wilde dat de gemeente – uit voorzorg bij warm weer – wateruitdeelpunten wilde instellen? Hoe verhoudt zo een commercieel belang zich met het algemeen belang dat een gemeente moet waarborgen?

De leden van de SP-fractie zijn ontstemd over de procedure waarop de ondertekening van het Bidbook tot stand is gekomen. Zij vraagt zich af waarom de regering in het voorstadium de Kamer niet heeft geïnformeerd over de punten waarop zij akkoord is gegaan als het gaat om eisen van de FIFA die horen bij het in aanmerking komen voor het bid? Is het juist dat in agreement 6 wordt geregeld dat adverteren in een straal van 2 kilometer rond een zone van het WK niet meer mag, ook al vindt daar een totaal ander evenement plaats? Hoe ziet de regering dit voor zich? Hoe garandeert de regering dat voor ‘ambush marketing’ geen nieuwe wetgeving zal worden gemaakt, gezien het feit dat in dezelfde agreement vast staat dat als het nodig is, dit moet worden geregeld bij wet? Is het juist dat de Nederlandse staat zich onderwerpt aan de commerciële belangen van de sponsors boven bijvoorbeeld belangen van het lokale midden- en kleinbedrijf? Moet een bakker zijn eigendomsnaam afplakken als in een straal van 2 kilometer een evenement plaatsvindt? Is promotie voor bijvoorbeeld een buurtbijeenkomst of een andere bijeenkomst die niets te maken heeft met het WK onmogelijk door de eisen in agreement 6? Zo ja, is de regering het met de SP-fractie eens dat hiermee, gezien de opsomming van ‘Events’ in de definitie van de agreements onder a tm g de soevereiniteit van ons land in de uitverkoop gaat tijdens het evenement? Welk recht heeft een sportorganisatie om een land te dwingen gelegenheidswetgeving te maken? Graag een reactie op alle gestelde vragen.

De SP-leden vragen zich af waarom de regering zonder overleg alle agreements heeft ondertekend. Zij schrikken bijvoorbeeld dat de regering akkoord is gegaan van de belastingvrijstelling van de FIFA. Waarom is dit gedaan en is deze uitzondering ook afgedwongen in voorafgaande WK’s in Zuid-Afrika en Duitsland? Wat vindt de regering hier eigenlijk van? Vindt zij het juist dat de FIFA als organisatie dit soort voordelen afdwingt van landen die het WK willen organiseren? Heeft de Nederlandse regering hierover onderhandelt?

De SP-leden vinden de eis dat wegen een vrije baan moeten hebben voor de wedstrijden ook een absurde eis. Erkent de regering dat hierdoor het dagelijkse leven van Nederland verlamd kan worden wanneer ergens een wedstrijd plaatsvindt? Ook hier vragen de leden zich af of hierover onderhandelt is of dat dit klakkeloos ondertekent is.

De leden van de SP-fractie willen graag weten of er nog onderhandeld kan worden over de ondertekende agreements. Zijn het voldongen feiten of ziet de regering een mogelijkheid om de FIFA te bewegen om eisen die ingrijpen in de soevereiniteit van een land bij te stellen. Ziet de regering een mogelijkheid om met de andere biedende landen voor het WK in 2018 of 2022 af te stemmen dat zij zich niet uiteen laten spelen door de FIFA als het gaat om wet- en regelgeving? Is zij bereid dit te doen? Zo neen waarom niet? Zo ja kunt u de Kamer laten weten wat de uitkomst is van dit overleg?

De leden van de SP-fractie vragen de regering een reactie op de radio-uitzending van Argos van 3 juli 2010. Daarin is een reportage te horen over onderzoeken naar de kosten en baten van het WK waarin wordt gesteld dat het SEO onderzoek te negatieve uitgangspunten heeft. Deelt de regering dit? Erkent de regering dat door dit soort tegenonderzoeken de schijn wordt gewekt dat een evenement hoe dan ook naar Nederland moet komen, en dat daarvoor alle mogelijke negatieve geluiden moeten worden ontkracht? Is de regering bereid om te komen met een realistische kosten en baten analyse waarbij zij ook onderzoekt of een WK-fonds van sponsors, overheden en andere maatschappelijke organisaties voor de organisatie van het WK mogelijk is? Zo neen, waarom niet?

Voorts willen de SP-leden een bespiegeling vragen van de regering over de baten voor bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf voor de organisatie van het WK; dienen zij ook te profiteren van de organisatie? Zo ja, hoe gaat u dat garanderen? Hoe is dit verlopen in bijvoorbeeld Duitsland en Zuid-Afrika? Is er bij de bouw van de uitbreidingsringen van de stadions ook ruimte voor kleinere ondernemers of is dit enkel een voordeel voor grote bouwbedrijven? Graag een toezegging dat opdrachten ook ten goede zullen komen van lokale en kleinere aannemers.