nieuws

Zorgmeetlat V & VN vergeet zorgbijlagen van SP-verkiezingsprogramma

SP-Kamerlid Renske Leijten is zeer verbaasd over 'de zorgmeetlat' die de beroepsvereniging voor zorgprofessionals V&VN vandaag heeft uitgebracht. In de meetlat scoort de SP slechter op het gebied van zorg dan bijvoorbeeld CDA, D66 en VVD. Leijten: “Onbestaanbaar. Dit zijn de partijen die miljarden op zorg willen bezuinigen, het eigen risico omhoog doen, het zorgpakket beperken en marktwerking in de zorg aanmoedigen! Wat er is gebeurd is dat de vereniging V & VN vergeten is de bijlages bij ons verkiezingsprogramma mee te nemen. Dat kan gebeuren. Daarom ga ik vanmiddag bij de V & VN langs, om deze alsnog allemaal te overhandigen.”

Leijten: “In ons – inderdaad korte en krachtige – programma hebben we uitdrukkelijk vermeld dat onze voorstellen onderbouwd worden door een reeks gedetailleerde rapporten, waarin we laten zien dat wij weten hoe het zit en voorstellen doen hoe het beter kan. We hebben zoveel te bieden aan de zorg dat dit inderdaad niet past in een kort programma. Maar het is wél verwerkt in onze financiële bijlage! Zo zorgen wij – met een investering van 800 miljoen euro – voor 15.000 handen extra aan het bed, meer dan welke partij dank ook.”

Met de bijlagen worden de grote onderzoeken bedoeld die de SP onder zorgend personeel heeft gehouden. Leijten: “Geen partij heeft de afgelopen vier jaar gesproken met 5000 GGZ-medewerkers, 2000 jeugdhulpverleners, 11.000 verzorgenden en verpleegkundigen en 600 jeugdartsen. De resultaten van deze onderzoeken staan in lijvige rapporten, die ontzettend goed ontvangen zijn in de zorgsector. Morgen publiceert de SP het onderzoek onder 2000 huisartsen. Ook dit rapport zal laten zien hoe desastreus de maatregelen van CDA en VVD uitpakken.”

Van loze beloftes wordt de zorg niet beter, van bruut bezuinigen ook niet. Het CDA heeft de afgelopen acht jaar geregeerd zonder enige aandacht voor de problemen in verpleeg- en ziekenhuizen. Er is bezuinigd met de botte bijl, de bureaucratie is gegroeid. CDA en VVD hebben hart en ziel uit de zorg gehaald. Leijten: “Ik durf gerust te zeggen dat geen enkele partij ook maar bij benadering zo actief in de zorgsector, zo goed geïnformeerd en zozeer verbonden met het wel en wee van cliënten, patiënten, verpleegkundigen, verzorgenden en artsen is als de SP. Daarom scoren wij ook zo hoog onder al die zorgwerkers. Zorgwerkers die bijvoorbeeld ontzettend blij zijn dat de initiatiefwetten van Agnes Kant om de marktwerking uit de thuiszorg te halen zijn aangenomen. En dat weet V&VN ook. Misschien is het daarom dat de beroepsvereniging het kennelijk nodig vond haar opmerkelijke beoordeling van de SP te nuanceren met de mededeling dat 'de partij doorgaans opkomt voor de zorg en de mensen die er in werken'. Dat mag je gerust een understatement noemen.”

Betrokken SP'ers