nieuws

Zorgmedewerkers hebben genoeg van marktwerking

De marktwerking in de zorg geniet weinig steun onder de zorgmedewerkers. Dit bleek vrijdagavond weer tijdens het zorgdebat in Driebergen. Terwijl politici van CDA en D66 de marktwerking verdedigden, viel er uit de zaal, gevuld met zorgverleners en patiëntenverenigingen, geen positief woord over marktwerking in de zorg. SP-Kamerlid Henk van Gerven vatte het algehele gevoel zo samen: “Economen hebben de zorg gekaapt. Het gaat alleen nog maar om modellen en verdiensten. Patiënten en zorgverleners moeten de zorg terugnemen.”

Tijdens het debat viel op dat er een grote kloof bestond tussen de mensen op de werkvloer en politici van sommige partijen. Nadat zorgmedewerkers de hele avond hadden aangegeven dat de zorg geen markt kon zijn omdat patiënten geen producten zijn, kreeg D66-er Michiel Verkoulen het voor elkaar om een vergelijking te maken met een bakker of een automonteur, die heel tevreden hun werk deden op de vrije markt. Hoongelach viel hem ten deel over zoveel onbegrip.

SP-Kamerlid Renske Leijten

De zorgwoordvoerders van CDA en PvdA hielden zich enigszins op de vlakte. CDA-er Ciska Joldersma kwam niet veel verder dan herhaling van de zin dat marktwerking niet enkel als iets slechts moest worden gezien. Eelke van der Veen (PvdA) distantieerde zich van het huidige beleid, waar de PvdA de afgelopen jaren als regeringspartij volop aan heeft bijgedragen. “De PvdA wil een pas op de plaats in de marktwerking.” De zaal vond dit niet voldoende, en eiste terugdraaien van de marktwerking. Veel ondersteuning was er daarom voor de wetten van Agnes Kant, die de marktwerking in de thuiszorg terugdraaien, zoals bleek uit het filmpje waarmee de avond werd afgesloten.