nieuws

'Verkiezingen in de Filipijnen stap vooruit'

De afgelopen twee weken was SP-kamerlid Paul Lempens op waarnemersmissie in de Filipijnen. Het land had voor het eerst verkiezingen met stemmachines. Filipino's konden vele tientallen vertegenwoordigers op nationaal, regionaal en lokaal niveau kiezen. Samen met een groep van 25 internationale waarnemers deed Lempens vele aanbevelingen voor een beter verloop bij volgende verkiezingen.

De groep waarnemers ging op bezoek in vier verschillende regio's, Lempens ging op pad met een groep naar de provincie Pampanga, waar de huidige president Arroyo verkiesbaar was voor het congres. Vele betrokkenen zoals kiezers, politie, kiesraad, kandidaten en andere waarnemers werden geïnterviewd. Op verkiezingsdag 10 mei werden vele stembureaus bezocht. Er zijn onregelmatigheden geconstateerd, maar het oordeel is dat de verkiezingsresultaten betrouwbaar zijn.

“Ondanks de vele negatieve verwachtingen is het goed gegaan voor zover we hebben kunnen waarnemen. Binnen een dag waren de meeste uitslagen beschikbaar. Het geweld rond de verkiezingen was minder dan andere jaren. Er waren aanwijzingen voor fraude, maar die hebben we niet kunnen vaststellen. De privacy en het stemgeheim waren helaas niet gewaarborgd. Maar al met al is het een stap voorwaarts gebleken voor deze natie”.

Interview Paul Lempens

Lempens viel het geduld van de Filipino's op. "Uren wachten op de heetste dag van het jaar is geen pretje. De wil om je stem te laten horen was dus groot. 'De straten en televisie zijn helemaal vol van de verkiezingen, met posters, lintjes en nieuws." De presidentsverkiezingen werden met een grote voorsprong van 40% gewonnen door NoyNoy Aquino van de Liberal Party, die als belangrijkste speerpunt de aanpak van corruptie en armoede heeft benoemd.