Van Raak presenteert pakket aan maatregelen tegen winkeldiefstal

Het moet makkelijker worden voor gedupeerde winkeliers om aangifte te doen van winkelcriminaliteit. Dat eist SP-Kamerlid Ronald van Raak van minister Hirsch Ballin: “De minister maakt mooie sier met cijfers over minder winkelcriminaliteit maar het blijkt dat slechts van 2 procent van de winkeldiefstallen aangifte wordt gedaan. Aangifte doen moet voor winkeliers veel makkelijker worden. De bureaucratie weegt nu niet op tegen het resultaat. Dat is geen manier van boeven vangen.” Van Raak presenteert vandaag een pakket aan maatregelen om winkeldiefstal tegen te gaan. De SP wil ondermeer een snelle vorm van digitale aangifte invoeren en gedupeerde winkeliers schadeloos stellen door de kosten op de dader te verhalen.

Van Raak: “Het wordt nu echt tijd voor actie. We moeten de winkeliers een snelle procedure voor aangifte aanbieden en meer agenten inzetten om winkeldieven op te sporen. Als winkeliers zien dat hun aangifte effect heeft, maken we pas echt werk van bestrijding van winkelcriminaliteit.”

Behalve een digitale aangifte en een schadeloosstelling voor winkeliers wil Van Raak dat winkeliers op de hoogte worden gebracht van wat er met hun aangifte gebeurt. Verdachten die niet worden vastgehouden krijgen een gebiedsverbod, in afwachting van berechting. Bij de veroordeling kan het gebiedsverbod worden verlengd. Van Raak: “Winkeldiefstal is een hardnekkig probleem, we hebben daarom een pakket aan maatregelen nodig om dat aan te pakken. Aangifte doen moet snel en makkelijk zijn, de opsporing moet beter en winkeliers en politie moeten intensiever samenwerken om dit probleem tegen te gaan.”

De SP doet de volgende voorstellen:

  • Verdachten die niet worden vastgehouden kunnen een gebiedsverbod krijgen, in afwachting van berechting. Bij de veroordeling kan het gebiedsverbod worden verlengd.
  • Gedupeerden worden schadeloos gesteld, ook voor het doen van aangifte, wanneer dit leidt tot een veroordeling. De overheid schiet dit voor en verhaalt dit op de dader.
  • Digitale aangifte van winkelcriminaliteit moet breder mogelijk worden. Aangifte via internet kan nu niet wanneer ‘de dader is gezien’, en ook niet bij diefstal door eigen personeel.
  • Politieagenten moeten bij heterdaad binnen 10 minuten in de winkel aanwezig kunnen zijn. Buiten heterdaad moet de politie zoveel mogelijk naar de winkelier toe om aangifte op te nemen, zolang aangifte via internet nog niet altijd mogelijk is.
  • Bij de politiekorpsen moeten voldoende mensen aanwezig zijn om alle aangiften in behandeling te nemen, van burgers en van bedrijven. Gedupeerden worden na het doen van aangifte altijd op de hoogte gesteld en gehouden van wat er met de aangifte gebeurt.

Betrokken SP'ers