nieuws

Roemer overhandigt resultaten huisartsenonderzoek aan LHV-voorztter Van Eijck

Op dinsdag 1 juni 2010 presenteert de SP het rapport ‘De huisarts aan het woord.’ De afgelopen maanden deed de SP onderzoek onder ruim 1900 huisartsen, dat is 20% van huisartsen in Nederland. In het rapport geven huisartsen hun commentaar op de financiering en de organisatie van de eerstelijnsgezondheidszorg. Ook reageren de artsen op de ingevoerde martwerking in de zorg en de gevolgen daarvan op hun werk. Het rapport wordt aangeboden aan Steven van Eijck, voorzitter van de landelijke huisartsenvereniging (LHV).

Uit het onderzoek blijkt ondermeer dat negen van de tien huisartsen niets zien in de, door CDA en VVD, ingevoerde marktwerking in de huisartsenzorg. 87% van de artsen vindt dat marktwerking juist leidt tot meer bureaucratie; 80% oordeelt dat de uitgaven aan zorg juist hoger zijn geworden.

Volgens SP-leider Emile Roemer zijn de uitspraken van de huisartsen een harde afrekening met het beleid van CDA-minister Klink: “Zijn beleid heeft hart en ziel uit de zorg gehaald. De huisartsen spreken zich in dit onderzoek uit voor meer menselijke zorg en meer aandacht voor de patiënt.”

Behalve over marktwerking en bureaucratie spreken de huisartsen zich in het onderzoek ook uit over het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), bezuinigingen, de schaal van de zorg, werkdruk en ketenzorg.

De presentatie en overhandiging vindt plaats om 13.00 uur in Nieuwspoort, Den Haag.