nieuws

Opstelling Wellink richting commissie De Wit ongepast

De brief van DNB-president Wellink aan de Tweede Kamer waarin hij weigert nader in te gaan op zijn publiekelijke kritiek op het rapport van de commissie De Wit is ongepast. Dat stelt Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid voor de SP: "Ongepast, omdat hij eerder al publiekelijk een parlementair rapport bekritiseerde voordat het parlement erover kon spreken en ongepast omdat hij deze kritiek nu weigert toe te lichten maar wel herhaalt."

Volgens het SP-Kamerlid had Wellink niet de dag na het verschijnen van het rapport moeten reageren op het rapport. De DNB-president veegde daarin de snoeiharde conclusies over het falende toezicht op ABN Amro en Icesave terzijde. Irrgang: 'Wellink omarmde alle conclusies die hem goed uitkwamen en legde alle kritische conclusies over DNB naast zich neer. Dit is ongepast omdat het parlement er nog over moet spreken."

De Vaste Kamercommissie Financien heeft daarop DNB om een toelichting op deze kritiek gevraagd. DNB reageerde vandaag met een korte brief. Daarin stelt Wellink dat DNB besloten had één dag wel te reageren maar daarna niet meer. Vervolgens herhaalt de DNB-president dat hij zich niet kan vinden in de conclusies van de commissie De Wit over ABN Amro en Icesave. Irrgang: "Wellink moet of zwijgen of spreken. Maar je kunt niet stellen dat je voortaan er het zwijgen toe zult doen en twee zinnen verderop je kritiek herhalen. De hele omgang van Wellink met het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie is niet chic ten opzichte van de commissie De Wit en het parlement als geheel."