Oplossing AWACS-overlast in zicht

De Tweede Kamer steunde gisteren het voorstel van SP-Kamerlid Paulus Jansen om de geluidsoverlast van AWACS in Zuid-Limburg fors terug te brengen.

Met het voorstel van Jansen worden sancties opgelegd in de binnenvliegregeling. Die regeling is onderdeel van het NAVO-verdrag. Het biedt de leden van de NAVO de mogelijkheid om beperkingen te stellen aan het vliegen van NAVO-toestellen boven hun grondgebied. Die beperkingen kunnen variëren van het terugbrengen van het aantal vluchten tot een verbod op nachtvluchten of zelfs een volledig verbod. Jansen wil het sanctieinstrument inzetten om de geluidsoverlast van NAVO-toestellen te beperken. Die oproep wordt nu gesteund door de Tweede Kamer.

Jansen verwijt de NAVO al 31 jaar lak aan de leefomstandigheden van de bewoners van Schinveld, Brunssum en omgeving te hebben: "Zelfs de VVD steunde gisteren het voorstel, hun politieke pijngrens is overschreden. Dat zou de NAVO-top aan het denken moeten zetten."

In een tweede voorstel regelde Jansen dat bij de handhaving van de geluidsnormen het afgesproken geluidsplafond gefundeerd dient te zijn op geluidmetingen. Jansen: "creatief rekenen is dé topsport voor overheden die eigenlijk liever niet willen optreden tegen de herrie of luchtvervuiling door het verkeer, daar komt nu een einde aan."

Betrokken SP'ers