nieuws

Minister De Jager houdt belastingparadijzen Antillen in stand

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat CDA-minister De Jager alsnog een einde maakt aan de speciale economische zones op Bonaire en Sint Eustatius. Deze eilanden worden binnenkort onderdeel van Nederland. Curaçao, dat een land wordt binnen het Koninkrijk, is na druk van de SP eindelijk bereid de tien belastingparadijzen op het eiland af te bouwen, maar is bang voor oneerlijke belastingconcurrentie van buureiland Bonaire. De Nederlandse regering wil daar namelijk de speciale economische zones in stand houden. In deze gebieden hoeven bedrijven geen of nauwelijks belasting te betalen.

Grote internationale oliebedrijven, maar ook pornosites, goksites en aanbieders van goedkope vliegtickets zijn actief van uit de speciale economische zones op de Antillen. Van Raak: “Minister De Jager zegt dat hij de belastingparadijzen in de wereld wil aanpakken, maar is niet bereid een einde te maken aan de belastingparadijzen op eigen grondgebied. Na onderzoek van de SP bleek dat bedrijven in deze speciale economische zones geen enkele belasting hoeven te betalen, behalve 2 procent winstbelasting. In Nederland is dat 25,5 procent. Uit een brief van de minister van Financiën van de Nederlandse Antillen aan de SP blijkt dat Curaçao eindelijk bereid is haar belastingparadijzen af te bouwen, maar terecht aan Nederland vraagt hetzelfde te doen voor Bonaire. De Jager wil hier echter de winstbelasting helemaal afschaffen en vervangen door een belasting die waarschijnlijk nog minder opbrengt.”

Nederland moet 1,5 miljard euro investeren in het kwijtschelden van de schulden van de Antillen. Dat kan volgens Van Raak alleen als de eilanden zorgen voor voldoende eigen inkomsten: “Nu betalen internationale bedrijven nauwelijks mee aan de eilanden waar ze van profiteren. Het is ongehoord dat De Jager zijn oren laat hangen naar de internationale belastinglobby en geen oog heeft voor de belangen van de arme bevolking op de eilanden.”

Betrokken SP'ers