nieuws

Irrgang: 'Snoeiharde conclusies over toezicht op overname ABN Amro en Icesave'

"De commissie De Wit trekt snoeiharde conclusies over het tekortschietende toezicht op de overname van ABN Amro en Icesave." Dit zegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang naar aanleiding van het rapport van de commissie De Wit.

De commissie De Wit stond onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit. De commissie stelt dat door de toenmalig minister van Financiën en DNB ‘weloverwogen’ was gekozen voor een opstelling die met grote zekerheid zou leiden tot afgifte van een vergunning voor de overname van ABN Amro.

Volgens De Wit liet toenmalig minister Bos het goedkeuringsproces voor de overname ‘weloverwogen’ zoveel mogelijk over aan DNB. Ook werd ‘weloverwogen’ gekozen voor een interpretatie van de wettelijke regels waarbij risico’s niet zou worden aangegrepen voor een negatief advies over de vergunningsverlening voor de overname. In de plaats daarvan werd gezocht naar oplossingen voor barrières voor afgifte van een vergunning. Volgens De Wit was er wel degelijk de ruimte om de toestemming voor de overname door de minister van Financiën te weigeren. Irrgang: “Bos en Wellink hebben altijd gesteld dat die ruimte er niet was. De Wit verwijst die lezing naar de prullenbak. De SP heeft ook destijds, in 2007, gesteld dat die ruimte er wel was. Bos en Wellink zijn door hun tekortschietende toezicht medeverantwoordelijk voor het debacle van ABN-Amro.”

Het SP-Kamerlid trekt dezelfde conclusie naar aanleiding van de eveneens keiharde conclusies over het toezicht op Icesave. Volgens de commissie heeft DNB de bevoegdheden om in te grijpen te krap geïnterpreteerd. Wellink heeft altijd vol gehouden dat DNB niet over de juridische mogelijkheden beschikte om eerder in te kunnen grijpen. Volgens de commissie De Wit waren die mogelijkheden er wel.