nieuws

Initiatiefwet SP, PvdA, CDA en GroenLinks voor betere huurbescherming ondernemers

Een Kamermeerderheid is voor verbetering van de huurbescherming van ondernemers. Nog voor de verkiezingen zal een initiatiefwet worden ingediend. De problematiek rond uitzettingen van ondernemers op basis van het ‘renovatieartikel’ sterk toe. De initiatiefneemsters SP Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) en Kamerleden van PvdA, CDA en GroenLinks vinden het daarom zaak dit zo snel mogelijk aan te pakken.

“Verhuurders zijn veel te goed beschermd en hurende ondernemers in het geheel niet,” aldus Sharon Gesthuizen die hierover in het najaar van 2008 het rapport “Help mijn winkel wordt gerenoveerd!” uitbracht. Na een aantal Kamervragen en het aanbieden van het rapport aan het Kabinet vond de SP het tijd voor een initiatiefwet en vond daarvoor steun bij de PvdA, CDA en GroenLinks.

Sinds 2003 is het mogelijk voor verhuurders om in verband met een op handen zijnde renovatie de huurder de wacht aan te zeggen. De rechter kijkt uitsluitend naar de belangen van de verhuurder, sterker nog, hij mag niet eens kijken naar de belangen van de huurder. De wetgeving is doorgeschoten in het beschermen van de verhuurder, met alle nadelen van dien voor de hurende ondernemers.

In de wet staat nu dat een verhuurder dringend eigen gebruik in verband met renovatie mag aanvoeren om zich, na afloop van de eerste termijn van het huurcontract, niet te houden aan de wettelijke verplichting het contract met een tweede termijn te verlengen. De verhuurder kan zodoende het contract opzeggen zonder dat hij rekening hoeft te houden met de ondernemer die zijn zaak in het pand heeft. “Als de zaak voor de rechter komt zal deze laatste namelijk zeker in het ongelijk worden gesteld,” zegt Gesthuizen. “De huurder is hiermee vogelvrij.” Tot 2003 woog de rechter in zulke gevallen niet alleen het belang van de verhuurder, maar ook de belangen van de huurder mee bij het beoordelen van de gegrondheid van de opzegging. In 2003 echter werd ‘renovatie’ als dringend eigen gebruik ingevoegd, dankzij een amendement van de VVD. Daardoor is de positie van ondernemers die bedrijfsruimte huren ernstig aangetast. Volgens de initiatiefneemsters is het goed dat de wet regelt dat panden gemakkelijk kunnen worden opgeknapt, maar hoort de rechter de belangen van zowel de huurder als de verhuurder te wegen. Een simpele aanpassing van het Burgerlijk Wetboek maakt dit mogelijk.

Het plan kan op warme steun rekenen van Detailhandel Nederland waarbij zowel het klein- als het midden- en grootwinkelbedrijf zijn aangesloten. Ook volgens de initiatiefneemsters is het aanpassen van de wet juist nu hard nodig. De laatste jaren wordt er steeds vaker misbruik van gemaakt en komen er ieder jaar meer winkeliers in de problemen. Eerder besteedden de kranten al aandacht aan de wijze waarop in bijvoorbeeld winkelcentrum Hoog Catharijne (Utrecht) winkeliers na tientallen jaren zonder slag of stoot op straat werden gezet.

Betrokken SP'ers