nieuws

Huurwoningen niet alleen voor allerarmsten

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) moet opnieuw gaan onderhandelen over de inkomenstoets voor huurders. De Tweede Kamer heeft de minister daar met een motie van de SP toe gedwongen. SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen: "Europa bemoeit zich met onze sociale huursector, als het aan hen ligt, mogen straks alleen de allerarmsten nog een woningen huren."

De minister voor WWI is met de Europese Commissie overeengekomen dat Nederlandse woningcorporaties goedkopere huurwoningen alleen mogen verhuren aan gezinnen met een inkomen van maximaal 33.000 euro. Jansen: "Dat zou een ramp zijn voor de huishoudens met middeninkomens, want die kunnen in veel regio’s geen koophuis betalen, maar komen dan ook niet meer in aanmerking voor een betaalbare huurwoningen."

Met het aannemen van de motie van de SP heeft de Kamer de minister laten weten vraagtekens te hebben bij de effecten van het voorstel op de woningmarkt. De minister moet nu met huurdersorganisaties en woningcorporaties en mogelijk de Europese Commissie in gesprek, alvorens de Kamer verder wil met de bespreking van het plan.

Betrokken SP'ers