nieuws

Helft hypotheekrenteaftrek gaat naar allerrijksten

De helft van de hypotheekrenteaftrek gaat naar de rijkste 20% van de bevolking. De rijkste 10% ontvangt zelfs 30% van de totale aftrek. Dat is de conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen: “Huurders komen slechts voor huurtoeslag in aanmerking als hun verzamelinkomen laag is. Eigenwoningbezitters ontvangen meer naarmate ze meer verdienen. Dat is scheef en asociaal.”

De huurtoeslag is een efficiënt steunmiddel: 71% komt terecht bij huishoudens op het bestaansminimum, 100% bij huishoudens onder modaal. In de koopsector wordt bijna de helft van de hypotheekaftrek uitgedeeld aan huishoudens met inkomens van drie keer modaal of hoger.

De SP pleit in haar programma voor het behoud van de huurtoeslag en hypotheekrenteaftrek voor de mensen die dat hard nodig hebben. Aan de villasubsidie voor de allerrijkste moet wel een einde komen: De rente zal maximaal tot een hypotheekschuld van 350.000 euro mogen worden afgetrokken, de fiscale aftrek over het schuldgedeelte daarboven zal in tien jaar worden afgebouwd.

Lees hier de complete analyse van het CBS.