Geen gezinnen met kinderen op straat laten zwerven [update]

De Tweede Kamer steunde vanavond SP-Kamerlid Krista van Velzen in haar actie "Geen kind op straat!" Van Velzen wil een einde maken aan de praktijk dat gezinnen met kinderen op straat worden gezet en alle vorm van opvang verliezen. Met de steun van de Kamer wordt minister Hirsch Ballin opgedragen een eind aan deze praktijk te maken. Van Velzen: “Gelukkig vindt een meerderheid van de Kamer nu ook dat kinderen altijd recht hebben op een dak boven hun hoofd. Het is verbijsterend dat het CDA als enige christelijke partij tegen heeft gestemd. De ChristenUnie en de SGP stemden voor en laten zien dat barmhartigheid betekent dat je geen gezinnen met kinderen dakloos maakt. Ik ben hier voor alle kinderen zoals Alex heel erg blij mee. Ik heb de minister gevraagd om mij binnen een week te laten weten hoe hij er voor gaat zorgen dat er geen gezinnen met kinderen meer op straat hoeven te zwerven.”

Bericht 19 mei 2010:

SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen deed vandaag mee aan een grote actie van de coalitie "Geen kind op straat!" De coalitie eist dat Nederland onmiddellijk stopt met het op straat zetten van gezinnen met kinderen. SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen is het hier van harte mee eens: “Deze minister zet gezinnen met kinderen op straat. Eigen schuld, dan hadden ze maar weg moeten gaan is zijn redenering. Maar het gaat niet om mensen die gewoon terug naar eigen land kunnen en alle medewerking weigeren aan hun uitzetting. Het gaat vaak om mensen die rechtmatig in Nederland zijn maar geen recht op opvang hebben. Dat is krom, dat is onrechtvaardig, dat is vragen om problemen. Dat mag je kinderen, gezinnen met kinderen, niet aandoen.”

Krista van Velzen voerde vanochtend al vroeg actie in een tramhokje aan het Spui in Den Haag. Veel mensen keken verbaasd op toen ze daar Alex zagen zitten met zijn slaapzak en matje. Hij vluchtte samen met zijn moeder uit Dagestan. Zij zitten nog in een procedure en krijgen al vijf jaar geen opvang. Zij worden nu opgevangen door mensen die hun een dak boven hun hoofd bieden waar de overheid het laat afweten. Vanmiddag was er ook nog een grote actie op het Plein in Den Haag.

Krista van Velzen: “Alex heeft in Zeist gezeten. In de gevangenis zoals hij dat zelf terecht noemt. Zeven maanden mocht hij niet naar school. Nu mag hij binnenkort toch naar de mavo havo brugklas en daarom ben ik supertrots op Alex. Maar er zijn honderden kinderen zoals Alex. Daarom ga ik een motie indienen om te voorkomen dat er nog gezinnen met kinderen op straat terecht komen. Andere partijen hoeven dan alleen maar hun hand op te steken om te laten zien dat zij ook vinden dat kinderen niet dakloos op straat horen te zwerven.”

De coalitie 'geen kind op straat' bestaat uit UNICEF Nederland, INLIA, Stichting LOS, Kerk in Actie, de Raad van Kerken, Stichting Kinderpostzegels Nederland, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children-ECPAT.

Actie: Wie kan het snelst een tentje bouwen?