nieuws

Europese Commissie miskent aard van huishoudelijke verzorging

“Huishoudelijke verzorging is zorg en geen economische activiteit. De Europese Commissie adviseert om de huishoudelijke zorg te zien als commercieel en miskent daarmee de waarde van de huishoudelijke zorg.” Dat stelt Renske Leijten in reactie op de vandaag ontvangen brief van de Europese Commissie over het aanbesteden van de huishoudelijke verzorging: “Ze snappen duidelijk niets van de aard van de huishoudelijke zorg. Gelukkig betreft het een advies en geen oordeel.”

De brief is gestuurd op verzoek van oud-staatssecretaris Bussemaker, die advies vroeg naar aanleiding van de nog in behandeling zijnde initiatiefwet Kant. Agnes Kant wil de verplichting tot aanbesteding in de huishoudelijke verzorging schrappen uit de WMO. Bij de eerste behandeling van die wet waren een Kamermeerderheid en de regering van oordeel dat huishoudelijke verzorging niet zomaar kan worden gereduceerd tot schoonmaken. Daardoor is de volledige Europese aanbesteding niet verplicht. Leijten: “De Commissie wil nu via het meten van uren dat aan schoonmaken wordt besteed beweren dat thuiszorg wél een commerciële dienst is, zoals het schoonmaken van kantoren. Maar of je bij iemand die zorg nodig heeft helpt in de huishouding, of dat je een kantoor schoonmaakt is toch echt iets anders.”

Leijten roept de Kamer en de minister op om de Europese Commissie te negeren in haar advies. “Dat heeft de minister, gesteund door de Kamer, ook gedaan bij de ambulancezorg. Daarbij vindt de Europese Commissie een ambulancebroeder als hij rijdt een taxichauffeur, en dus commercieel. Wanneer de ambulancebroeder de eerste zorg verleent, dan is het niet commercieel. Belachelijk om dit zo op te splitsen, dat moet niet de toekomst van onze zorg zijn.”

Leijten wijst er ook op dat de brief een advies is van de diensten van de Europese Commissie en geen directe juridische consequenties heeft. Leijten: “Uiteindelijk is het Europees Hof van Justitie degene die het laatste woord heeft wanneer het tot een rechtszaak komt. Het wetsvoorstel gaat dan ook gewoon door, en als het kan nog voor de verkiezingen met Agnes Kant. Linksom of rechtsom moet worden voorkomen dat huishoudelijke zorg verwordt tot schoonmaakdienst. Dit is een politieke keuze en geen keuze van bureaucraten in Europa.”