nieuws

‘Banken moeten meebetalen aan hulp voor Griekenland’ [update]

"Het Europese bankwezen moet door middel van een schuldsanering mee gaan betalen aan de hulp voor Griekenland. Zij hebben een hogere rente op Griekse staatsleningen ontvangen in ruil voor een hoger risico. Daarom is het oneerlijk als de banken niet mee gaan betalen, terwijl zij wel profiteren van de hulp voor Griekenland," aldus SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang.

Griekenland kampt met een tekort van bijna 14 procent van het BBP en een hoge staatschuld waardoor niemand meer leningen aan het land wil verstrekken. Het IMF en de eurolanden willen de komende drie jaar voor 110 miljard aan leningen verstrekken in ruil voor de belofte dat Griekenland zijn tekort terugbrengt tot minder dan 3% in 2014. Irrgang: “Deze plannen zijn zo ingrijpend dat het maar de vraag is of, zelfs als dat allemaal lukt, de Grieken desondanks wel in staat zullen zijn om alle leningen weer terug te kunnen betalen. Alleen al om die reden ligt een vorm van schuldsanering voor de hand. Maar het is ook oneerlijk dat de banken niet mee betalen aan de oplossing van een probleem dat ze zelf mede veroorzaakt hebben.”

Het SP-Kamerlid is niet tegen hulp voor Griekenland maar vindt wel dat een vorm van schuldsanering voor de Grieken onderdeel daarvan moet zijn. Aanstaande vrijdag komt de Kamer terug van reces om met de minister van Financiën over de hulp aan Griekenland te spreken.

Update: Kamer teruggeroepen van reces

Op verzoek van SP, VVD en PVV wordt de Tweede Kamer teruggeroepen voor een plenair debat. Waarschijnlijk wordt het debat aanstaande vrijdag gehouden.