Aanpak voor onveilige verkeerssituaties

Op verzoek van SP-Kamerlid Paulus Jansen gaan onveilige verkeerssituaties voor met name fietsers en motorrijders aangepakt worden. Verkeersminister Eurlings toonde zich gisteren bereid om een meldpunt voor onveilige weginrichting te starten voor zowel fietsers als motorrijders. Hierdoor worden de wegbeheerders aangespoord om de situatie veiliger te maken. Jansen: “Fietsers en motorrijders zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en nog te vaak is de weg onvoldoende hierop ingericht. Met een meldpunt kan dit verholpen worden.”

Het aantal verkeersgewonden onder de fietsers is de afgelopen jaren toegenomen. Dit komt voor een deel door een toename van het aantal ouderen op de fiets. Jansen: “Juist voor de steeds groter wordende groep ouderen is een goede en overzichtelijke wegindeling nodig. Geen hobbelige fietspaden en geen onduidelijke paaltjes op de paden. Dit gaat nu hopelijk verder aangepast worden.”

Voor de motorrijders zijn vooral de vele wegbeschilderingen en scheve drempels een groot probleem. Jansen: “Veel gemeenten en provincies denken dat als ze maar groot op de weg schrijven wat de maximum snelheid is, het veiliger wordt. Niets is minder waar, want die beschildering wordt spekglad bij een beetje regen. Een groot gevaar voor de motorrijders. Er komen steeds meer motorrijders. De hoogste tijd dan ook dat wegbeheerders hier beter rekening mee gaan houden. Met dit meldpunt zullen ze hier op gewezen gaan worden.”

Betrokken SP'ers