nieuws

'Zorg voor ernstig zieke kinderen is gezamenlijke verantwoordelijkheid'

“Verpleegkundige hulp aan ernstig zieke kinderen in de Zorgverzekeringswet onderbrengen is de doodsteek voor deze vorm van bijzondere zorg. We moeten goede collectieve voorzieningen niet verder afbreken. Deze zorg moeten we samen organiseren en niet op het bordje van de kinderen en hun ouders schuiven." Dat zegt SP-Kamerlid Marianne Langkamp in reactie op het advies van de commissie Bekostiging Intensieve Kindzorg, dat woensdag werd aangeboden aan demissionair minister Klink van volksgezondheid. Nu wordt deze vorm van zorg nog betaald vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De SP vindt dat dit zo moet blijven.

Het gaat om kinderen van 0 tot 4 jaar met ernstige medische problemen, zoals stofwisselingsziekten, neurologische aandoeningen en epilepsie. Ongeveer duizend van deze kinderen hebben na behandeling in het ziekenhuis intensieve verpleging nodig. De gespecialiseerde verpleegkundig kinderdagverblijven zijn de ontbrekende schakel tussen het ziekenhuis en thuis en vormen een plek waar ouders en kind anderen kunnen ontmoeten die in een vergelijkbare situatie verkeren. De ouders en de kinderen wordt geleerd hoe om te gaan met hun ziekte of ze leren er weer eten na een periode van sondevoeding. Langkamp: "Instellingen als deze bieden ouders de mogelijkheid voor hun kind te blijven zorgen. Dat is geen luxezorg maar zorg waar geen goed alternatief voor is. We moeten daar heel zuinig op zijn."

Al eerder was er gedoe met de financiering van de twintig verpleegkundige kinderdagverblijven die ons land telt. Als gevolg van de bezuinigingen op de AWBZ hebben twee verpleegkundig kinderdagverblijven zich genoodzaakt gezien hun deuren te moeten sluiten. Onder grote druk van de SP heeft voormalig staatssecretaris Bussemaker er uiteindelijk voor gezorgd dat de financiering van deze gespecialiseerde zorg veilig werd gesteld. Langkamp: “Het is te gek voor woorden dat de ouders van deze ernstig zieke kinderen en het personeel van de verpleegkundig kinderdagverblijven opnieuw in financiële onzekerheid worden gebracht. Zij hebben wel wat anders aan hun hoofd. Deze bijzondere zorg moet gewoon in de AWBZ blijven.”