nieuws

Zaak Lucia de Berk toont noodzaak onafhankelijke Revisieraad aan

Met de vrijspraak voor Lucia de Berk wordt aan eerdere rechterlijke dwalingen in de Schiedammer Parkmoord en de Puttense moordzaak een nieuwe dwaling toegevoegd. SP-Kamerlid Arda Gerkens: "Deze missers bewijzen dat er een dringende behoefte is aan een onafhankelijke raad die buiten de rechterlijke macht om met een frisse blik naar de gang van zaken in een strafzaak kan kijken. Het strafrechtsysteem kan zich geen wantrouwen permitteren, en een Revisieraad kan ervoor zorgen dat de rechterlijke macht opnieuw naar een zaak kijkt als dat nodig is."

Het panel met Maurice de Hond (li.) en Ton Derksen tijdens het symposium over de revisieraad

Het panel met Maurice de Hond (li.) en Ton Derksen tijdens het symposium over de revisieraad

Keer op keer stelde minister van Justitie Hirsch Ballin dat eerdere dwalingen incidenten betroffen en dat van een structureel probleem geen sprake is. Gerkens denkt daar anders over: “Prof. Hans Crombag schat het aantal rechterlijke dwalingen in ons land op zo’n 10 tot 15 per jaar. Prof. Willem Wagenaar spreekt van veel grotere aantallen: 1000 per jaar. Bij deze aantallen kun je niet meer spreken van incidenten."

De SP heeft de instelling van een onafhankelijke Revisieraad opnieuw in het programma voor de komende verkiezingen opgenomen. Gerkens: “De herzieningsprocedure zoals die nu bestaat is buitengewoon ingewikkeld en heeft als belangrijkste nadeel dat de slager zijn eigen vlees keurt. Dat nadeel blijft ook bestaan na de door de minister voorgestelde wijziging waarbij de procureur-generaal bij de Hoge Raad een onderzoek in kan stellen. Ik pleit daarom nog steeds voor een onafhankelijke Revisieraad. Helaas lijken andere partijen genoegen te nemen met een instituut bij de Hoge Raad.”

In Engeland is er al jaren een onafhankelijke instantie. Deze heeft bijgedragen aan het herstel van het vertrouwen in de rechtstaat. Volgens Gerkens is er geen enkele reden om aan te nemen dat dit in Nederland niet zou gebeuren. Gerkens: “Bij gerede twijfel aan de juistheid van een rechterlijk vonnis moet iedere burger een klacht kunnen indienen bij een onafhankelijke instantie: de Revisieraad. Die raad onderzoekt niet alleen het onderzoek door de politie en het openbaar ministerie maar oordeelt ook over het werk van de rechter. Dat onderzoek moet dan kunnen uitmonden in een - bindend - advies aan de Hoge Raad om tot herziening over te gaan.”