nieuws

Van Gerven: ‘Geen rivaliteit maar loondienst voor medisch specialisten’

De SP wil niet dat specialisten binnen hun ziekenhuis gaan onderhandelen over het salaris. Minister Klink van Volksgezondheid stelt voor om ziekenhuizen een vast budget voor specialisten te geven waarna binnen ziekenhuizen de onderhandelingen kunnen beginnen. Volgens SP-Kamerlid Henk van Gerven is dit geen oplossing maar een verergering van het probleem: “Het is goed dat Klink iets doet aan de veel te hoge salarissen maar hij schuift het probleem door naar de werkvloer. Hij dwingt specialisten nu zelfs om te concurreren binnen het eigen ziekenhuis. Scheve gezichten en verstoorde onderlinge verhoudingen zullen het gevolg zijn. Deze minister is echt de weg kwijt.”

Met het voorstel van Klink krijgen ziekenhuizen een begrensd budget van waaruit de specialisten in ziekenhuizen betaald moeten worden. De uitgaven aan specialisten worden zo begrensd per ziekenhuis, maar binnen het ziekenhuis krijgt de direct ruimte om de ene specialist meer te betalen dan de ander. Van Gerven: “Dat is onacceptabel. Concurrentie op de werkvloer maakt de zorg niet beter. De focus op omzet en winstgevendheid wordt belangrijker dan de zorg voor patiënten. De positie van de oncoloog, die belangrijke maar ook heel dure behandelingen verricht, wordt uitgehold ten opzichte van de oogarts die snel en lucratief ‘productie draait.’”

Een nieuw rapport van PriceWaterhouseCoopers bevestigt de stelling van de SP dat commercie in de zorg leidt tot meer onnodige handelingen. In 2008 groeide de omzet van de vrij gevestigde specialisten met 24% tot gemiddeld 300.000 euro per specialist. Dat komt omdat in 2008 het vaste budget dat specialisten kregen werd vervangen door betaling per verrichting, de zogenaamde diagnose behandel combinaties. Van Gerven: “Als specialisten betaald krijgen per handeling dan nodigt dat uit tot het uitvoeren van meer handelingen. Dat snapt iedereen. Met het systeem wordt kostbaar premiegeld over de balk gegooid.”

De SP is voorstander van het afschaffen van het stukloon en voor invoering van loondienst voor specialisten. Van Gerven: “Met een goede CAO ben je van alle bureaucratie en ellende af. Voor het zelfde geld kunnen dan veel meer specialisten aan de slag en de wachtlijsten worden teruggedrongen.” De SP heeft inmiddels een debat aangevraagd dat vermoedelijk na het Kamerreces in mei zal plaatsvinden.

Betrokken SP'ers