nieuws

Van Dijk: ‘Strengere regels voor ouderbijdrage scholen'

Weinig scholen voldoen aan de regels rond de vrijwillige ouderbijdrage, blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie. De helft van de scholen vermeldt niet in de overeenkomst dat de ouderbijdrage vrijwillig is. SP-Kamerlid Jasper van Dijk dringt aan op aanscherping van de regels. Het onderzoek werd ingesteld na publicatie van een SP-rapport over de ouderbijdrage.

Het SP-onderzoek uit 2008 liet zien dat veel scholen verzwijgen dat de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage is. Ook gebruiken de scholen de ouderbijdrage voor onderwijszaken, terwijl de bijdrage uitsluitend is bedoeld voor extraatjes. Dit was aanleiding voor de regering om de onderwijsinspectie onderzoek te laten doen. Dit onderzoek – dat vandaag naar buiten komt – bevestigt de eerdere conclusies van de SP.

Van Dijk: “De regering moet snel ingrijpen omdat de regels massaal niet worden nageleefd. De helft van de scholen meldt niet in de overeenkomst dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Tegelijk wordt er wel door sommige scholen gedreigd met incassobureaus. Ook behoren ouders in de medezeggenschapsraad de hoogte van de ouderbijdrage vast te stellen. Dit gebeurt slechts op een kwart van de scholen.” Van Dijk wil dat de regering sancties oplegt aan scholen die langdurig de regels overtreden.

Steeds meer scholen vragen een hogere ouderbijdrage, terwijl de gemiddelde ouderbijdrage niet stijgt. Van Dijk: “Zo lijkt er een tweedeling te ontstaan in het onderwijs. Een deel van de scholen is voor iedereen toegankelijk en vraagt een lage ouderbijdrage. Daar staan steeds meer scholen tegenover die de poorten sluiten voor kinderen met minder rijke ouders. Daarom stellen wij voor om de ouderbijdrage aan een maximum te verbinden.”

Betrokken SP'ers