nieuws

Van Bommel wil veroordeling Israëlisch deportatiebeleid

SP-Kamerlid Harry van Bommel is ernstig verontrust over een militaire verordening die het Israëlische leger toestaat mensen van de Westelijke Jordaanoever te verwijderen. Van Bommel eiste vandaag opheldering van minister Verhagen over de inhoud en gevolgen van die verordening en kreeg daarvoor steun van de commissie Buitenlandse Zaken: “Deze stap van Israël is in strijd met het internationaal recht en daarom dient ook de Nederlandse regering tot dat oordeel te komen. Ik roep minister Verhagen op deze maatregel te veroordelen” aldus Van Bommel.

De Israëlische militaire bezettingsautoriteiten willen door middel van de verordening grote groepen mensen van de Westelijke Jordaanoever uitzetten door ze als ‘infiltrant’ te benoemen. Dit begrip bestaat al jaren en kent een brede reikwijdte. De Israëlische autoriteiten hebben gemeld deze verordening nu in werking te stellen op de Westelijke Jordaanoever.

De eerste groep die mogelijk wordt getroffen betreft de 25.000 in Gaza geboren Palestijnen, die voor een deel al decennia op de Westoever wonen. De verordening geldt niet voor Joodse kolonisten, die volgens internationaal recht illegaal verblijven op de Westoever. Israëlische mensenrechtenorganisaties, met name Hamoked, hebben bezwaar aangetekend en een protestbrief verstuurd naar de Israëlische minister van defensie Barak.

Van Bommel: “De kern van de zaak is eenvoudig. Deportatie van bewoners mag niet volgens Conventie van Genève. Daar heeft ook Israël zich aan te houden. Als blijkt dat minister Verhagen Israël hierover niet terecht wil wijzen, zal ik de Kamer om een spoeddebat vragen.”

Betrokken SP'ers