SP: EU beloont landen voor falend vluchtelingenbeleid

Als het aan de meerderheid van het Europees Parlement ligt, worden EU lidstaten die zich tot nu toe niet ingezet hebben voor het hervestigen van vluchtelingen daarvoor beloond. Deze lidstaten krijgen een bonus van 2000 euro bovenop het vaste bedrag van 4000 euro per hervestigde persoon dat Brussel sowieso al wil uitkeren aan de lidstaten. "Dit wekt de indruk dat we lidstaten moeten omkopen om vluchtelingen op te nemen: zo ga je niet met mensen om", zegt SP-fractievoorzitter in het Europees Parlement, Dennis de Jong.

"Het gaat hier niet om spontane asielzoekers maar om erkende vluchtelingen waarvan de VN-Vluchtelingenorganisatie vindt dat zij niet beschermd kunnen worden in de eigen regio. Het is een internationale, morele, humanitaire verplichting om op verzoek van de VN naar vermogen vluchtelingen op te nemen en te hervestigen. Het is vreemd om landen die gewoon hun internationale verplichtingen nakomen financieel te compenseren, en het gaat al helemaal de verkeerde kant op als landen die in het verleden die verplichtingen naast zich neer hebben gelegd, nog eens extra beloond gaan worden." De Jong stemde dan ook tegen de voorstellen om geld uit het Europees Vluchtelingenfonds vrij te maken voor dit soort financiële ondersteuning. "Het is opvallend hoeveel leden van het Europees Parlement klakkeloos voor nóg meer rondpompen van geld stemmen. Juist in tijden waarin we te maken krijgen met grote bezuinigingen, snapt niemand in Nederland hoe Brussel gewoon op de oude voet door kan gaan."

Het hervestigingsprogramma van de EU is erop gericht sneller in te kunnen spelen op verzoeken van de VN voor opname van erkende vluchtelingen. Er zijn momenteel tien EU-lidstaten die elk jaar deelnemen aan hervestigingsprogramma´s van de VN (Nederland, Zweden, Denemarken, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Frankrijk, Roemenië en Tsjechië).