nieuws

Schoonmakers winnen maandenlange strijd!

De schoonmakers zijn vandaag – na negen weken staken – eindelijk beloond voor hun inzet. In het nieuwe CAO-akkoord is afgesproken dat de komende twee jaar de lonen met 3,5% omhoog gaan. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: "Dit is fantastisch nieuws. Staken loont! Eindelijk erkennen de schoonmaakbazen en hun opdrachtgevers dat het schoonmaakwerk ook fatsoenlijk betaald moet worden. Dit is de eerste stap naar een betere toekomst voor schoonmakers.”

De SP ondersteunde de acties van de schoonmakers vanaf het begin. Zij voerden actie voor meer respect, beter salaris, minder werkdruk en een reiskostenvergoeding. De afgelopen maanden werden de protestacties opgevoerd. Karabulut: “Dat de werkgevers door de knieën zijn gegaan is goed signaal. De honger naar meer omzet ten koste van de schoonmakers is een halt toegeroepen. We zaten in een race naar de bodem en dit is het keerpunt.”

Karabulut hoopt dat zoveel mogelijk opdrachtgevers zich ook aan het schoonmaakconvenant gaan conformeren. Dit convenant wordt de komende tijd uitgewerkt. Schoonmaakbazen kunnen met dit convenant niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en de schoonmakers hebben het recht op degelijke arbeidsvoorwaarden.