Rouvoet luistert: Jeugdzorg in de buurt

De SP ziet veel kansen in het vandaag gepresenteerde rapport van Minister Rouvoet over de organisatie van de jeugdzorg. SP-Kamerlid Marianne Langkamp reageert positief: "We vragen de minister al jaren om de jeugdzorg bij gemeenten onder te brengen. Die oproep krijgt eindelijk gehoor." Langkamp is ook blij met de eerste stappen die Rouvoet zet voor meer zorg in de buurt. "Het is goed dat het kabinet hier eindelijk mee komt. Er zijn drie kostbare jaren van gesteggel verloren gegaan. Jammer dat de goede ideeën komen als het kabinet er niet meer toe doet."

De SP strijdt al jaren tegen de bureucratische manier waarop de jeugdzorg georganiseerd is. Langkamp: "Ik hoor dagelijks de verhalen van kinderen die van het kastje naar de muur worden gestuurd. We kunnen de wachtlijsten wegwerken als we echt werk maken van minder bureaucratie. Het rapport van minister Rouvoet geeft een voorzichtige eerste stap in de goede richting hiervoor."

Langkamp blijft op haar hoede voor de uitwerking van de voorstellen. "Zorgt Rouvoet nu dat hulpverleners straks niet meer achter hun computer zitten maar in de wijken en bij de kinderen zijn? Dat ouders en kinderen niet om de haverklap een nieuwe hulpverlener krijgen en veel papieren moeten doorlezen voordat ze hulp hebben? Ik hoop het van harte maar behoud mijn twijfels of deze minister dat waar gaat maken."

Minder tevreden is de SP met het feit dat de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg niet gedwongen wordt om samen te werken met de rest van de jeugdzorg. Zij behouden hun eigen potje met geld. Langkamp: "Willen we zorgen dat alle instellingen in de jeugdzorg met elkaar gaan samenwerken, dan moet je ook alle schotten weghalen. Zorg ervoor dat alle jeugdzorg uit één portemonnee betaald wordt, dan moeten mensen wel gaan samenwerken.”