nieuws

Raad van Europa: Markteconomie moet aan banden

In opmerkelijke eensgezindheid heeft de parlementaire assemblee van de Raad van Europa dinsdag opgeroepen tot het aan banden leggen van de markteconomie. SP-senator Kox, fractievoorzitter van Verenigd Links in de assemblee is tevreden: “De gevolgen van de financiële en economische crisis zijn overal in Europa merkbaar, en ingrepen in de economische vrijheid zijn onvermijdelijk. Nu moet de daad nog bij het woord worden gevoegd. Dat wordt nog een hele klus.”

Kox is blij met de opmerkelijk eensgezinde opstelling van parlementariërs uit alle 47 Europese landen vandaag in Straatsburg: “Het besef dringt gaandeweg door dat na alle jubel in de achterliggende jaren over het neoliberalisme, links gelijk had dat er iets helemaal scheef zit in het kapitalisme. Het kapitalisme blijkt een vulkaan waarvan we weten dat hij ooit uitbarst. We weten alleen niet wanneer,en hoe en hoeveel schade die uitbarsting aanrichten zal. Maar een geheim is het niet, dat het kapitalisme gebouwd is op enorme tegenstellingen. Tussen arbeid en kapitaal, tussen arm en rijk, tussen het kortetermijnbelang van de machtigen en het langetermijnbelang van de bevolking. Marx zei het in de 19de eeuw, Keynes vertelde het ons in de 20ste eeuw, Paul Krugman vertelt het nu. En we zien het op dit moment in alle gruwel om ons heen. De uitbarsting van de crisis kost honderden miljarden aan de economie, doet miljoenen mensen hun baan en hun inkomen verliezen, en onder de allerarmsten verliezen talloze kinderen zelfs het leven door gebrek aan eten.”

Kox: “Als een vulkaan uitbarst, kunnen we de vulkaan niet de schuld geven. Hij doet wat hij moet. Maar het kapitalisme is een door ons zelf gemaakte vulkaan. Dat betekent dat we er ook zelf iets aan kunnen veranderen. Vandaag blijkt en brede steun voor maatregelen die wij al tijden terug voorstelden maar waar niet alleen liberalen en conservatieven niks voor voelden,maar sociaaldemocraten en groenen evenmin. Nu lijkt er groeiende steun voor een effectieve regulering van de markteconomie en de verhoudingen tussen markt en overheid. De tijd van meer markt en minder overheid is hopelijk voorbij. Goede publieke diensten, bescherming van de lonen en pensioenen, en passende sociale bescherming voor iedereen, vandaag stemde iedereen vóór.”

Kox complimenteerde in zijn bijdrage aan het debat de verschillende rapporteurs voor hun ingrijpende voorstellen ter beteugeling van de economie en bescherming van de solidariteit. “En tegen die sociaaldemocraten en groenen die nu met ons weer kritiek leveren op het kapitalisme en met ons nu vaststellen dat het kapitalisme een vulkaan is die elk moment kan uitbarsten, zeg ik: welkom thuis!”