nieuws

Onderzoek onderstreept noodzaak SP-plan kleine ondernemers

SP-Kamerlid Gesthuizen presenteerde onlangs het plan 'Hart voor de Zaak'. Dit plan bevat tientallen voorstellen die het kleinbedrijf versterken, waaronder het eerlijk verdelen van de last van het doorbetalen van ziek personeel. Economisch onderzoeksbureau HSI heeft onderzoek gedaan naar belemmeringen voor doorgroei van kleine ondernemingen. Daaruit blijkt dat de vrees voor het doorbetalen van een ziek personeelslid een grote belemmering is voor het aannemen van personeel.

Nu moet een ondernemer een ziek personeelslid tot twee jaar doorbetalen. Heb je als kleine ondernemer bijvoorbeeld 5 man personeel, dan is die extra last niet te dragen.

Gesthuizen is blij dat ook onderzoek nu aantoont dat kleine ondernemers problemen hebben met de huidige regels. “Dat snap ik heel goed. Voor kleine bedrijven is het risico dat iemand ziek wordt gewoon te groot. Daarom stellen wij voor dat de periode wordt verkort waarvoor kleine bedrijven personeel bij ziekte door moeten betalen. Dat is rechtvaardiger voor de kleine ondernemer. De werknemer hoeft zich overigens geen zorgen te maken. Die behoudt in ons plan gewoon zijn rechten. Bij ziekte wordt hij betaald uit een algemene pot die gevuld wordt door niet alleen het kleinbedrijf, maar ook het grootbedrijf.”

Het SP-voorstel stimuleert de doorgroei van kleine ondernemingen. Gesthuizen: “Zo zie je maar weer: wat eerlijk is, is vaak ook goed voor de economie. Dit voorstel steunt de kleine ondernemer. Die kan doorgroeien en meer mensen aannemen. En dat is weer goed voor de werkgelegenheid en de economie.”

Betrokken SP'ers