nieuws

NS moet zich richten op de Nederlandse treinreizigers

De NS moet zich weer gaan bezighouden met haar kerntaak (het vervoeren van reiziger op het Nederlandse spoor), in plaats van ondernemertje te spelen in het buitenland. Dit zegt SP-Kamerlid Paulus Jansen in reactie op uitspraken van de NS dat zij vooral verder wil groeien in het buitenland. Jansen: “De NS onderneemt allerlei riskante activiteiten in het buitenland, waar de Nederlandse reiziger wel eens voor kan opdraaien. Laat de NS gewoon voor haar reizigers opkomen!”

De NS is al jaren bezig om een sterke rol te krijgen in het buitenland. Nu steeds meer landen het spoor (gedeeltelijk) vermarkten, wordt de NS steeds actiever in het buitenland. Het verkrijgen van vervoerscontracten in andere landen levert echter wel grote risico’s op. Jansen: “Het is niet uit te sluiten dat de rekening daarvan uiteindelijk bij de Nederlandse treinreizigers komt te liggen. Onlangs was dit ook al bij staatsbedrijf Gasunie te zien, die onlangs 500 miljoen verlies moest afboeken op zijn Noord-Duitse gasnetten.”

“In 2002 uitte de SP al grote zorgen over deze expansiezucht van de NS. De minister gaf toen echter aan dat de buitenlandse activiteiten dermate klein waren zodat er niet veel risico’s zijn. Dit is nu echter helemaal anders,” aldus Jansen. “Het Nederlandse staatsbedrijf NS gaat zelfs procederen tegen de Duitse staat en heeft een Engels busbedrijf opgekocht. Allemaal activiteiten die op geen enkele manier in het belang van de treinreizigers in Nederland zijn. De NS moet zich gewoon weer gaan richten op het Nederlandse spoor, daar valt nog genoeg te verbeteren.”

Betrokken SP'ers