nieuws

'Minister moet opkomen voor gedupeerde reizigers aswolk'

SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft vandaag verkeersminister Eurlings opgeroepen om op te komen voor de rechten van luchtvaartpassagiers die gedupeerd zijn door de aswolk. Jansen: “Veel gedupeerde reizigers geven aan niet de verplichte verzorging van de luchtvaartmaatschappijen te hebben gekregen, waardoor zij naast een aanzienlijke vertraging op forse extra kosten werden gejaagd. De minister dient er op toe te zien dat deze reizigers van de luchtvaartmaatschappijen krijgen waar zij recht op hebben.”

De Europese regels schrijven voor dat reizigers bij annulering van de vlucht het geld voor het ticket terugkrijgen of op de eerstvolgende vlucht alsnog kunnen reizen. Daarnaast hebben reizigers recht op verzorging. Deze verzorging dient te bestaan uit hotelovernachtingen, vervoer naar het hotel, twee gratis telefoongesprekken, maaltijden en verfrissing. Aangezien er sprake is van overmacht krijgen de reizigers geen compensatie van 600 euro voor de vlucht. Maar in veel gevallen blijkt ook dat de verplichte verzorging niet geleverd is, waardoor reizigers onnodig op kosten gejaagd zijn.

De SP maakt zich al tijden hard voor het naleven van de Europese regels voor luchtvaartpassagiers. Jansen: “Luchtvaartmaatschappijen blijken de regels vaak niet na te willen komen. Ze beroepen zich te vaak nog onterecht op overmachtsituaties. Bij de annuleringen in verband met de aswolk is er wel sprake van overmacht, maar dit ontslaat de luchtvaartmaatschappijen niet van de verplichting om hun reizigers goed te verzorgen. We hebben de minister nu gevraagd om na te gaan of deze gedupeerde reizigers goed op hun rechten gewezen zijn en om op te treden tegen de luchtvaartmaatschappijen die de gedupeerde reizigers hun rechten ontzeggen.”

Betrokken SP'ers