nieuws

Leijten wil fonds voor WK in Nederland

De SP wil dat de regering een fonds opricht van waaruit de kosten van het WK worden betaald. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is op dit moment de organisatie van het WK met mist omhuld. Leijten bepleit een fonds zodat kosten en de winsten gedeeld worden met het bedrijfsleven: "Het moet een feest zijn voor iedereen en dus moeten de kosten en de opbrengsten van het WK eerlijk gedeeld worden”.

In het debat werd duidelijk dat de kosten en opbrengsten van een WK volstrekt onduidelijk zijn. Leijten: “In de brief kom ik tot bijna 1 miljard aan kosten. In een Economisch Rapport staat dat er 499 miljoen aan maatschappelijke kosten zijn. Het kabinet spreekt over 1,2 miljard winst. Hoe zit het nu? Ik wil van de regering de garantie dat de kosten van de organisatie niet alleen voor de belastingbetaler zijn en de opbrengsten voor het bedrijfsleven.”

Leijten is niet te spreken over de procedure rond het WK: “We krijgen een simpel briefje van de minister zonder cijfers. Later nog een briefje met de helft van de cijfers. Het lijkt erop dat het kabinet de Kamer hier buitenspel zet en dat is overtreding van de spelregels. Hoe krijgen we mensen enthousiast voor dit WK als er zoveel onduidelijkheid is over de kosten?”

Betrokken SP'ers