nieuws

'Laat gedupeerde reizigers niet betalen voor luchtvaartmaatschappijen'

De SP vindt het onbegrijpelijk dat verkeersminister Eurlings de regels ter bescherming van reizigers aan zijn laars wil lappen om zodoende de luchtvaartmaatschappijen te matsen. SP-Kamerlid Paulus Jansen: “Eurlings loopt achter de wensen van de KLM aan en laat de gedupeerde reizigers barsten. Er zijn goede Europese regels ter bescherming van passagiers, de minister moet er juist op toezien dat deze goed uitgevoerd worden.”

Vrijdag gaf Eurlings in de Telegraaf aan dat hij aan het werken is aan een soepeler interpretatie van de Europese richtlijn ter bescherming van passagiers. Dit doet hij nadat gisteren de KLM aangaf dat deze regels niet zouden moeten gelden bij een verstoring van het luchtverkeer voor een periode van enkele dagen. Jansen: “De regels zijn er om passagiers te beschermen, juist als de overlast groot is. Eurlings wil nu deze gedupeerde reizigers extra pakken.”

De luchtvaartmaatschappijen klagen nu dat het nakomen van de regels hen veel geld kost. “De luchtvaart is een sector die al jaren flink gematst wordt door de overheid door lage belastingen en zelfs accijnsvrije brandstof. Nu aankloppen bij de overheid is dan ook wel erg vreemd. Een simpel rekensommetje leert dat het naleven van deze regels de luchtvaartmaatschappijen bij elkaar enkele tientallen miljoenen kost. Na de vele jaren van megawinsten, moet dit best op te brengen zijn,” aldus Jansen die hierover direct na het reces een debat wil met de minister.

De Europese regels schrijven voor dat reizigers bij annulering van de vlucht het geld voor het ticket terug krijgen of op de eerstvolgende vlucht alsnog kunnen reizen. Daarnaast hebben reizigers recht op verzorging. Deze verzorging dient te bestaan uit hotelovernachtingen, vervoer naar het hotel, twee gratis telefoongesprekken, maaltijden en verfrissing. Aangezien er sprake is van overmacht krijgen de reizigers geen compensatie van 600 euro voor de vlucht. Maar in veel gevallen blijkt ook dat de verplichte verzorging niet geleverd is, waardoor reizigers onnodig op kosten gejaagd zijn.

Betrokken SP'ers