nieuws

Karabulut: ‘armoedebestrijding onder kinderen heeft gefaald’

“De armoedebestrijding onder kinderen van dit kabinet heeft gefaald." Dat zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut na de presentatie van nieuwe cijfers over sociale uitsluiting door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In totaal heeft 1 op de 10 kinderen in meer of mindere mate te maken met sociale uitsluiting. "Daarom pleiten wij als SP voor het verhogen van het minimumloon en de bijstand met 5%. Niet omdat het luxe is, maar bittere noodzaak," aldus Karabulut.

Van de kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin is ruim een kwart sociaal uitgesloten. In totaal heeft 1 op de 10 kinderen in meer of mindere mate te maken met sociale uitsluiting. Dit zijn kinderen met ouders die weinig ondernemen, niet of nauwelijks aan sport of een andere hobby doen en weinig met vrienden afspreken. Karabulut: “Ondertussen leven er 343.000 kinderen in armoede. Dat zijn ook kinderen in huishoudens met een onzeker en laag inkomen of een uitkering. Zoals de groeiende groep mensen die keihard werkt maar toch heel weinig verdient. Dat betekent armoede en achterstand. De kinderen van deze mensen zijn hiervan ook de dupe. Dit is de nieuwe schandvlek van Nederland. Het is ook onbegrijpelijk dat andere politieke partijen dit probleem ontkennen of gewoon wegkijken”.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 130.000 kinderen wonen in een onprettige buurt. Het ontbreken van speel- en ontmoetingsplekken of slecht onderhouden speelplekken maakt dat kinderen eerder uitgesloten worden. Karabulut: “Door wettelijk te regelen dat 3% van een wijk bestaat uit speelplekken en een spreidingsbeleid te voeren zou je ervoor kunnen zorgen dat kinderen elkaar weer ontmoeten en de buurten leefbaarder worden. Het is tijd dat voornamelijk partijen als het CDA, PvdA en VVD wakker worden, de ogen openen en overgaan tot actie.”

Betrokken SP'ers