nieuws

Kabinet moet ingrijpen bij CAO-conflict thuiszorg

Minister Klink van Volksgezondheid moet ingrijpen in het CAO-conflict tussen de bonden en de werkgevers in de thuiszorg en de ouderenzorg (VVT-sector). Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. “De werkgevers bieden geen enkele salarisverbetering. Ook ligt er voorstel op tafel om de leeftijdsuren af te schaffen. Dat betekent dat ook werknemers ouder dan 55 verplicht nachtdiensten zouden moeten draaien. Dat is voor de meesten niet meer te doen. Als de minister wil dat de zorg ook maar enigszins aantrekkelijk blijft om te werken, dan grijpt hij nu in en roept de werkgevers tot de orde.”

Leijten maakt zich grote zorgen om de afbraak van de arbeidsomstandigheden in de zorg. Zo willen de werkgevers dat alle werknemers in de zorg flexibele uren gaan draaien. Leijten: “Dit kan betekenen dat je in de ochtend én de avond moet aantreden om voldoende uren te maken en je salaris te verdienen. Dit jaagt mensen weg uit de zorg en maakt het niet populair om er te gaan werken. Ik vind dit onbegrijpelijk. Ze willen aan de ene kant de AOW-leeftijd verhogen om meer handen aan het bed te krijgen en aan de andere kant jagen we mensen de zorg uit door onmogelijke voorwaarden te stellen. De minister kan niet weglopen voor deze verantwoordelijkheid en moet de werkgevers dwingen meteen beter bod te komen. Dat kan hij ook, want de werkgevers organiseren de zorg met onze premiegelden.”

Leijten hekelt de werkgevers die op ramkoers met de bonden liggen. “Deze dames en heren zitten lekker van negen tot vijf achter hun bureau, terwijl ze wel verwachten dat degene die het werk doen tot op hoge leeftijd maar dag en nacht moeten doordraaien. Het is duidelijk dat ze geen enkel besef hebben hoe zwaar het is om dit soort diensten te draaien. Na dertig jaar nachtdienst mag het wel eens wat rustiger aan.”

Betrokken SP'ers