nieuws

Jansen: 'Maak treinen veiliger'

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat verkeersminister Eurlings snel gaat optreden om het spoorvervoer veiliger te maken. Volgens Jansen kan de minister dit doen door te zorgen voor meer spoorwegpolitie, door stations te bemensen en door raddraaiers een treinverbod op te leggen. “De agressie in de treinen is de afgelopen tijd flink toegenomen, vaak door een selecte groep raddraaiers. Regelmatig staat een conducteur er alleen voor. Goede ondersteuning op de stations is dan ook hard nodig.”

Volgens De Telegraaf blijkt uit een interne NS-notitie dat conducteurs in maart maar liefst 68 keer lichamelijk werden aangevallen, 218 keer werden bedreigd, 303 maal verbaal werden geïntimideerd en 4 keer zelfs met een wapen werden bedreigd. Er is ook weer sprake van een toename van het aantal hulpverzoeken van conducteurs. Jansen: “Van deze cijfers schrik je. De hoogste tijd om weer te investeren in de veiligheid in de treinen.”

De SP pleit al jaren voor extra spoorwegpolitie, nadat het eerste kabinet Balkenende een eerdere belofte voor meer van deze agenten ongedaan maakte. Daarnaast wil de SP dat op stations weer mensen aanwezig zijn. Jansen: “Veiligheid is mensenwerk. Het wordt tijd dat de NS en de regering dit ook inzien. In plaats van steeds meer te snijden in de politie is het nodig om er juist in te gaan investeren. Zowel voor het personeel als de reizigers moet het weer prettig en veilig worden in de trein. Door treinverboden in te voeren kunnen we ook veel problemen voorkomen, met hoge straffen bij overtreding van dit treinverbod.”

Binnenkort praat de Tweede Kamer over de veiligheid in de treinen.

Betrokken SP'ers