Gerkens krijgt afluister-ranglijst AIVD en MIVD openbaar

Demissionair minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) moet openbaar maken hoe vaak de veiligheidsdiensten mensen afluisteren. Deze ‘tapstatistieken’ bleven tot dusver geheim, maar de eis van SP-Kamerlid Gerkens dat deze gegevens openbaar moeten worden is vandaag gesteund door een Kamermeerderheid.

Gerkens: "Ik wil weten hoe vaak in Nederland mensen worden afgeluisterd. Ook de gegevens van de AIVD en de MIVD moeten openbaar. Het argument van toenmalig minister Ter Horst dat alleen het openbaar maken van de statistieken al leidt tot inzicht in de werkwijze van de veiligheidsdiensten deugt niet. Ik ben blij dat een Kamermeerderheid dit met mij eens is."

Volgens Gerkens is afluisteren een ingrijpend middel dat inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van mensen. “Daarom moet het niet te pas en te onpas worden gebruikt. Afluisteren is prima als het moet, maar mijn indruk is dat er veel te makkelijk naar dit middel wordt gegrepen.”

In geen enkel ander land worden zoveel telefoons getapt als in Nederland, zelfs zonder het aantal taps van de veiligheidsdiensten. Volgens Gerkens heeft de minister daar geen goede verklaring voor. “De minister heeft toegezegd onderzoek te verrichten naar het grote aantal telefoontaps in Nederland. Hij kan dit niet goed doen zonder het aantal afluistertelefoontjes van de AIVD en MIVD. Daarom is het goed dat dit aantal nu openbaar worden gemaakt.”