Gebruik antibiotica bij pluimvee is tikkende tijdbom

“Minister Verburg pakt de pluimveesector met fluwelen handschoenen aan en minister Klink slaapt verder,” zo kenschetst SP-Kamerlid Hugo Polderman de reactie van het kabinet op een alarmerend advies van artsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door het overmatige gebruik met antibiotica in de pluimveesector ontstaat een toenemende resistentie voor de zogenaamde ESBL producerende bacteriën bij mensen."Een gevaarlijke ontwikkeling," volgens Polderman.

Het blijkt dat antibiotica niet meer voldoend om relatief eenvoudige urineweginfecties bij mensen te bestrijden. Ondanks een door de kamer aangenomen motie van Polderman waarin het verminderen van het antibioticagebruik in de veesector wordt geëist, grijpt het kabinet niet in. Polderman: “Er worden weer de nodige onderzoeken aangekondigd, terwijl direct handelen noodzakelijk is om deze tikkende tijdbom onschadelijk te maken.”

5% Van de veeartsen zijn verantwoordelijk voor 80% van het antibioticagebruik. De handel in geneesmiddelen vormt een belangrijk deel van het inkomen van veeartsen tot soms wel 75%. Volgens Polderman gebruikt de veesector in Nederland om economische redenen veel meer antibiotica dan in omringende landen: "De verkoop van geneesmiddelen door de veeartsen moet daarom zo snel mogelijk stoppen. De volksgezondheid loopt immers gevaar. Het economisch belang mag nooit het belang van de volksgezondheid verdrukken."

Binnenkort debatteert de kamer op verzoek van Polderman over de kwestie.