nieuws

Europese sportsubsidies: nieuwe verspilling

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat minister Klink zich verzet tegen de ontwikkeling van een Europees 'Actieprogramma Sport' met bijhorende subsidies. “Het klinkt aardig: stimuleren van de sport, maar dat moet ieder Europees land vooral zelf doen. Het rondpompen van Europees sportgeld is volstrekt zinloos.”

Volgende week overlegt minister Klink met de Europese sportministers over het Europees sportbeleid. Leijten: “De minister schrijft dat hij een Europees programma om sport te stimuleren een positieve ontwikkeling vindt. De SP vindt dat een taak van de lidstaten zelf. Ik ben bang dat het vooral een overbodig subsidiepotje wordt. Dit voorstel moeten we zo snel mogelijk tegenhouden.”

Met de inwerkingtreding van het verdrag van Lissabon (de opvolger van de afgewezen Europese grondwet) bemoeit Brussel zich nu ook met het sportbeleid van de lidstaten. Leijten: “Nog geen half jaar na het ingaan van het verdrag, wil de Europese commissie al beleid gaan maken. Wat een onzin. Europa hoeft hierover helemaal geen tentakels uit te strekken naar de lidstaten.”