nieuws

Eurlings negeert Kameruitspraak trein-toiletten

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat minister Eurlings zorgt voor een toilet in elke trein. De minister weigert een door SP-leider Emile Roemer ingediend voorstel hiertoe uit te voeren. Jansen: “De minister heeft geen keus. Het voorstel van Roemer werd breed gesteund in de Tweede Kamer. Bij goed openbaar vervoer horen toiletten.”

Minister Eurlings zegt wel meer toiletten in treinen en op stations te willen, maar niet de mogelijkheid te hebben dit door te voeren omdat hij geen zeggenschap heeft over de NS of over andere vervoersbedrijven. “Onzin,” zegt Jansen: “Als Eurlings nog geen toiletpot in een trein kan regelen in een bedrijf dat voor 100% in eigendom van de staat is, dan vraag ik me af wie er nog wel over de NS gaat.”

De SP gaat niet akkoord met de uitleg van Eurlings en eist alsnog toiletten in alle treinen. In de motie Roemer wordt geregeld dat uiterlijk 2030 alle treinen een toilet hebben. Volgens Jansen een schappelijke eis die eenvoudig te halen is door vanaf nu alleen nog treinen aan te schaffen met een toilet. Jansen: “Veel mensen willen zeker weten dat ze naar het toilet kunnen als dat nodig is. Zorgt de NS daar niet voor dan leidt dat tot onnodig veel onzekerheid. Voor de SP staat dan ook vast: in alle treinen moet een toilet zitten.”

Betrokken SP'ers