AIVD moet afluisteren blijven melden

Ronald van Raak eist van minister Hirsch Ballin dat de veiligheidsdiensten verplicht blijven te melden dat zij mensen hebben afgeluisterd. Hirsch Ballin wil deze zogeheten notificatieplicht afschaffen omdat het teveel werk zou zijn voor de AIVD. “Dat is natuurlijk zot,” zegt Van Raak. “Het is onder strikte voorwaarden toegestaan om mensen af te luisteren, zoals de wettelijke plicht om mensen hiervan achteraf op de hoogte te brengen. Vervolgens houdt de AIVD zich niet aan de wet. En dan zouden we die plicht om te melden nu gaan afschaffen? Ik dacht het niet, dat is een beloning voor slecht gedrag. Misschien moet de AIVD maar eens wat minder af gaan luisteren.”

Van Raak roept Hirsch Ballin dinsdag naar de Kamer met de eis zijn voorstel in te trekken.

Sinds enkele jaren zijn de tapstatistieken van politie en justitie openbaar. Nederland is kampioen afluisteren; in geen enkel ander land worden zoveel mensen afgeluisterd. Er worden meer dan 26 duizend telefoonnummers afgeluisterd, dagelijks lopen er gemiddeld 2 duizend telefoontaps. Het voorstel van de SP om ook de tapstatistieken van de AIVD en de MIVD openbaar te maken werd deze week aangenomen. Van Raak: “Eindelijk hebben we iets meer transparantie voor elkaar bij de AIVD, laat maar eens zien hoe vaak er wordt afgeluisterd. Het is wrang dat de minister in dezelfde week dat er meer openheid komt de deur weer dicht gooit.”

Volgens minister Hirsch Ballin zouden mensen er wel op een andere manier achter kunnen komen dat zij zijn afgeluisterd. Van Raak gelooft hier niets van: “Hoe moeten mensen dat nou weten? Als niemand mij iets meldt dan ga ik toch ook niet eens in de zoveel tijd navraag doen of ik wellicht ben afgeluisterd? Het uitgangspunt is dat je niet wordt afgeluisterd, tenzij je op de hoogte wordt gebracht van het feit dat er alle reden was jou wél af te luisteren. Het zou pas een chaos worden wanneer alle Nederlanders navraag gaan doen bij de AIVD of zij worden afgeluisterd. We gaan toch zeker ook niet van mensen vragen dat ze eens in de zoveel tijd Justitie op moeten bellen om te vragen of ze nog ergens van verdacht worden? Hirsch Ballin moet zijn slechte voorstel snel intrekken.”

Betrokken SP'ers